Τι άλλαξε στην οικονομία ένα χρόνο μετά την άρση των  capital controls 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ένας χρόνος χωρίς τα capital controls συμπληρώθηκε χθες για την χώρα μας. Από  01/09/2019 άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα. Να θυμίσουμε ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα  τον Ιούνιο του 2015.

Η άρση των capital controls επανέφερε την δυνατότητα απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους κάτι το οποίο δεν μπορούσε να επιτευχθεί όσο υπήρχαν περιορισμοί. Αυτή είναι και η αιτία  όπου αν και έχουν αποκλιμακωθεί οι κρατικοί τίτλοι, η αξιολόγηση του ρίσκου τους παραμένει ακόμη υψηλή. Την εποχή προ κοροναϊού εκτιμούσαμε ότι θα αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα σε βάθος 3ετίας.

Η άρση του περιορισμού μετακίνησης κεφαλαίων ευνόησε: Tην Ελλάδα και τις χρηματαγορές αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αγοράζει συχνά ομόλογα κρατών.  Άνοιξε ο δρόμος για να έχουμε χαμηλότερο κόστος δανεισμού καθώς μέσα σε αυτό το έτος είδαμε ότι μειώθηκε κατακόρυφα η επενδυτική αβεβαιότητα των προηγούμενων ετών. Τα χαμηλά και σε κάποιες περιπτώσεις αρνητικά επιτόκια δανεισμού μας διατηρήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους – αν και σημειώθηκαν κάποιες ανεπαίσθητες αυξήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος και της διαθέσιμης ρευστότητας

Άρση capital controls σημαίνει: Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος και της διαθέσιμης ρευστότητας. Τους πρώτους μήνες μετά την άρση, υπήρξε σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας. Η άρση συντέλεσε στην διευκόλυνση των εισαγωγών – εξαγωγών. Αν η ανάπτυξη δεν ήταν αναιμική τα οφέλη μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμών θα ήταν πιο ορατά στην οικονομία.

Την εποχή του κοροναϊού:  Οι  καταθέσεις των ιδιωτών  αυξήθηκαν. Ειδικότερα, τον Ιούλιο σε Ελλάδα και  Ευρωζώνη σημειώθηκε άνοδος 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα, ποσοστά  που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία. Η αποταμίευση των πολιτών αυξήθηκε στην περίπτωση αυτή λόγω της ενισχυμένης αβεβαιότητας και των συνεπειών της πανδημίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να  αλλάξουμε τους παράγοντες που συντέλεσαν στην αύξηση, η αποταμίευση  δηλαδή να μην οφείλεται στην πτώση της κατανάλωσης αλλά να είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης.

———-

(*)Επενδυτική βαθμίδα:  Είναι ένας βαθμός από τον  οποίο και πάνω τα κρατικά ομόλογα  θεωρούνται από τους οίκους αξιολόγησης  θελκτικοί  με καλή πιστοληπτική ικανότητα και χωρίς να ενέχουν  υψηλό κίνδυνο αθέτησης. Αντίθετα όσο χαμηλότερα από την βαθμίδα  βρίσκεται μια χώρα, τόσο μεγαλύτερος  είναι και ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή