Τι αλλάζει στο ωράριο εργασίας. Φόρμουλα για τέσσερις μέρες εργασίας την εβδομάδα. Δραστικός περιορισμός των απλήρωτων υπερωριών

ωράριο εργασίας

Θέση μάχης παίρνουν όλα τα κόμματα εν όψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο, αν και δεν έχει δοθεί ακόμα σε δημόσια διαβούλευση, όσα έχουν γίνει γνωστά φέρνουν πλήρη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο, αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φόρμουλα για τέσσερις μέρες εργασίας την εβδομάδα, χωρίς μείωση του θεσμοθετημένου χρόνου, αλλά με διευθέτηση.

Αλλαγές μετά από αντιδράσεις ακόμα και γαλάζιων στελεχών 

Ηδη, μάλιστα, κάποιες διατάξεις, με αιχμή αυτές για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μετά ατομική συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου έχουν αλλάξει κατεύθυνση, καθώς υπήρξαν ενστάσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως δε, στους κόλπους των συνδικαλιστών.

  • Βέβαια, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όσο κυρίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές και ρυθμίσεις στις ατομικές και συλλογικές εργασιακές σχέσεις, με στόχο όπως επισημαίνουν «τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης εργασιακής νομοθεσίας 40 ετών, την πάταξη της “μαύρης” εργασίας και τον δραστικό περιορισμό των απλήρωτων υπερωριών, αλλά και την εισαγωγή νέων θεσμών, ως απόρροια της εξέλιξης της τεχνολογίας».

Που στοχεύει η 4ήμερη εργασία 

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η 4ήμερη εργασία, με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου να αναζητούν τρόπους ώστε αφενός να εισαχθεί στο σχέδιο νόμου ως δυνατότητα στο πλαίσιο της διευθέτησης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, αφετέρου να αποκτήσει δυναμική, να εξελιχθεί και να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), η  τελική διάταξη δεν είναι έτοιμη.

Αλλωστε, ακόμη κι αυτές που ήταν έτοιμες εδώ και μήνες, καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είχε παρουσιαστεί και εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο από τον προηγούμενο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μετά τις αντιδράσεις, τροποποιούνται.

Το λεγόμενο “ελαστικό 8ωρο”

Μια τέτοια διάταξη είναι αυτή που αφορά το λεγόμενο «ελαστικό 8ωρο», στην οποία φαίνεται πως υπάρχει η πλέον χαρακτηριστική «μετατόπιση».

  • Ετσι, και σύμφωνα με τις επίσημες δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας, η τελική διάταξη θα διατηρεί το υφιστάμενο καθεστώς, που προβλέπει τη δυνατότητα διευθέτησης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, με 10ωρη ημερήσια εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή, για ένα διάστημα και αντίστοιχα μειωμένη εργασία ή ρεπό για κάποιο άλλο διάστημα, μετά συλλογική συμφωνία.

Θα προβλέπει όμως και τη δυνατότητα ατομικής συμφωνίας, μόνο έπειτα από αίτηση του εργαζόμενου

Η κρίσιμη προσθήκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ουσία, διατηρείται η ήδη ισχύουσα νομοθεσία με μια προσθήκη: ο ίδιος ο εργαζόμενος θα μπορεί να ζητεί διευθέτηση για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή.

  • Μέσω της διευθέτησης θα δημιουργείται και η δυνατότητα 4ήμερης εργασίας, και πάλι για όσους εργαζομένους το επιλέξουν.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι βασική προϋπόθεση για τη διευθέτηση είναι οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ένα μέτρο στο οποίο το υπουργείο Εργασίας και προσωπικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχουν επενδύσει πολύ, εκτιμώντας ότι είναι το βασικό όπλο για τον περιορισμό της «μαύρης», ανασφάλιστης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.

Γνώμονας του νομοσχεδίου οι ευρωπαϊκές πρακτικές

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο νόμου στο σύνολό του αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων και έχει ως γνώμονα τι ισχύει στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικά δε, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, θα επιτρέπει να καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας όλων των μισθωτών και με τον τρόπο αυτό καταπολεμάται το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών, προστατεύοντας τόσο τους εργαζομένους όσο και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που τηρούν τους κανόνες.

Αν και δεν είναι καινούργια η ιδέα, η εφαρμογή της θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται με τις δηλώσεις του εργοδότη.

Αρχικά, ο σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου στη βιομηχανία και τις τράπεζες, και αργότερα σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Οι υπερωρίες

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά πως μέσα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, περνούν εκτός από τη διευθέτηση και μία σειρά από άλλες διατάξεις, όπως είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία αλλά και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες.

Στο τελευταίο αυτό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες οι διατάξεις έχουν «κλειδώσει» και προβλέπουν αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες τον χρόνο και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους.

Να σημειωθεί πως σήμερα είναι: 48 ώρες ανά εξάμηνο στη βιομηχανία και 120 ώρες ανά έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η αμοιβή θα παραμείνει η ίδια για τις περιπτώσεις που τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Παράλληλα, όμως, αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης, καθώς ορίζεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που είναι σήμερα).

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή