Τι αλλάζει για τις τράπεζες και την οικονομία η απόφαση της ΕΚΤ: Για πόσο καιρό τα Ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν ενέχυρο σε φθηνή ρευστότητα 

ΕΚΤ:

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδεχτεί  χωρίς όριο τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα οδηγήσει στην χορήγηση ρευστότητας προς τις Ελληνικές τράπεζες. Mε βάση το απόθεμα των ομολόγων του Δημοσίου ύψους 18-20 δις ευρώ, υπολογίζεται  ότι η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί θα είναι ύψους 10 δις ευρώ.

Με απλά λόγια η σημασία για την οικονομία : Όπως σε κάθε κρίση, έτσι και σήμερα δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών ώστε να μην παραλύσει ο επιχειρηματικός κόσμος. Επιπλέον οι όροι του δανεισμού θα είναι σαφώς ευνοϊκότεροι καθώς τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα έως αρνητικά. Σε συνδυασμό δε με την πρόσφατη ένταξη μας στην έκτακτη ποσοτική χαλάρωση λόγω κοροναϊού όπου οι περιορισμοί πλέον έχουν χαλαρώσει, η χρηματοδότηση της οικονομίας γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη.

Από την πραγματική οικονομία στις χρηματαγορές: Tο γεγονός αυτό θα συμπαρασύρει θετικά και την απόδοση των κρατικών Ελληνικών ομολόγων. Ήδη την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση από την ΕΚΤ  οι Ελληνικοί τίτλοι αποκλιμακώθηκαν αισθητά. Με το καθεστώς αυτό οι Ελληνικές τράπεζες εντάσσονται στους μηχανισμούς στήριξης που χρησιμοποιούν και οι   υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης και παράλληλα γλιτώνουν τους  υψηλούς  τόκους που είχε ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (ELA) των προηγούμενων ετών. Tην περίοδο 2011-2019 η άντληση της ακριβής ρευστότητας από τον ΕLA κόστισε 5 δις ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και γεγονός που  οφείλεται για την καθυστέρηση της   αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 Ο Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance): Aποτελεί μηχανισμό παροχής ρευστότητας στην περίπτωση που η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να παρέχει ρευστότητα σε μια χώρα λόγω χαμηλής ποιότητας των εγγυήσεων που προσφέρει. Η χρηματοδότηση που δίνεται από τον  μηχανισμό  ELA είναι αρκετά ακριβότερη από αυτή της ΕΚΤ μέχρι και 30 φορές!

Πως  θα λειτουργεί η απελεύθερωση της ρευστότητας με την νέα απόφαση ; Oι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι θα δίνονται ως ενέχυρο στην ΕΚΤ η οποία ως αντάλλαγμα θα απελευθερώνει ρευστότητα. Να υπενθυμίσουμε πως  μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό καθώς ως ενέχυρο γίνονται δεκτά μόνο τα ομόλογα που έχουν επενδυτική βαθμίδα. Από το απόγευμα της Τρίτης “έσπασε” ο κανόνας και η ΕΚΤ επανάφερε για την χώρα μας το λεγόμενο waiver (την αποδοχή των ομολόγων ως εγγύηση) από το οποίο είχαμε εξαιρεθεί το 2018  με απόφαση του Μ.Ντράγκι και το οποίο εμπόδιζε την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση. Για το διάστημα 2018-2020 τα επιτόκια δανεισμού μας θα κυμαίνονταν σε χαμηλότερα επίπεδα κατά μέσο όρο 0,5%  αν δεν είχαμε αποκλειστεί από το waiver.

Πόσο καιρό τα Ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν ενέχυρο; Λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας η μεταρρύθμιση αυτή όπως και οι υπόλοιπες έχουν προσωρινή διάρκεια. Ειδικότερα   η συμφωνία προβλέπει πως οι τίτλοι μας θα είναι επιλέξιμοι μέχρι το τέλος του έτους. Τότε θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή