Τί αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Ποιοί ωφελούνται. Τα επόμενα βήματα για τους μη μισθωτούς.

  Νόμος του κράτους είναι από χθες η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκης, η οποία επιφέρει πέντε σημαντικές αλλαγές, τις εξής :

  Πρώτον: Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι -που βγήκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου- που έχουν 30 και πλέον χρόνια εργασίας θα δουν αυξήσεις. Ωφελημένοι θα είναι και όλοι οι σημερινοί και μελλοντικοί εργαζόμενοι που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, οι οποίοι θα δουν υψηλότερες παροχές όταν συνταξιοδοτηθούν.

  Δεύτερον: Διαμορφώνεται μια κλίμακα εισφορών με έξι σκαλοπάτια, από τα οποία οι μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν εκείνο που επιθυμούν. Παράλληλα, καθιερώνεται και μία άλλη κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος, κατόπιν αίτησής τους.

  Τρίτον: Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας, εξαιρούνται πλέον από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους

  Τέταρτον: Οι εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί θα έχουν έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές. Είτε είναι εργαζόμενες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε είναι αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα.

  Πέμπτον: Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.

  Τα επόμενα βήματα για μη μισθωτούς

  Από σήμερα ανοίγει  n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/), μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ανεξάρτητα από το εισόδημα και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος των εισφορών και της μελλοντικής σύνταξής τους.

  Αν κάποιος επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του μπορεί να αλλάξει κατηγορία, επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης. Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

  Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των πιο ψηλών ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

  Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

  Καμία δημοσίευση για προβολή