Τι αλλάζει στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Η επιτάχυνση των προσλήψεων και οι μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιοκρατική στελέχωση των υπηρεσιών

Νομοσχέδιο για το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση εισάγει κανόνες εκσυγχρονισμού, διαύγειας και αξιοκρατίας, ενώ ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης των Δήμων και εξυπηρέτησης οικογενειακών αναγκών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αξιολόγηση διευθυντών και τμηματαρχών στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, αλλά και διατάξεις για την αποδοτική λειτουργία του συστήματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Δημιουργείται  ένα κεντρικό σύστημα στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς η κινητικότητα συνδέεται με άμεσο τρόπο με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνάφεια των σχετικών αιτημάτων των φορέων και να καλύπτονται οι ανάγκες τους.

Προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην αναδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ( Στη φωτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης θεοδωρικάκος)

Ο υπουργός ή ο γενικός γραμματέας δεν θα παρεμβαίνουν στο έργο των υπηρεσιακών γραμματέων, οι οποίοι αποκτούν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες όσον αφορά τα ζητήματα προσωπικού (μετατάξεις και αποσπάσεις).

Επίσης, βελτιώνονται οι διατάξεις για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. ώστε να επιτευχθεί αξιοκρατική πλήρωση των θέσεων. Λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης και η κτηθείσα εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, ως προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.

Επιπλέον, εναρμονίζονται οι διατάξεις που αφορούν στην επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και ομοιογενούς συστήματος. Ρυθμίζονται επίσης θέματα αδειών δημοσίων υπαλλήλων.

Θεσπίζεται άδεια για όσους υπαλλήλους έχουν σύζυγο ή ανήλικο τέκνο που πάσχει από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους) και λαμβάνουν χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες,

Προβλέπεται άδεια μιας ημέρας στις γυναίκες για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης.

Προβλέπεται ανώτατο ετήσιο όριο χορήγησης άδειας στους μετέχοντες σε διαδικασίες αιμοπεταλίων και αιμοδοσίας.

Εισάγονται νομοτεχνικές βελτιώσεις για την ισότιμη εργασιακή μεταχείριση μεταξύ τακτικού και έκτακτου προσωπικού, Δημοσίου και Αυτοδιοίκησης, ενώ εναρμονίζονται οι πειθαρχικές διατάξεις για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. και του Δημοσίου.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, στόχος των νομοθετικών παρεμβάσεων είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης.

Συγκεκριμένα:

  • Προβλέπεται μείωση των τμημάτων του από 5 σε 3. Προβλέπεται έκδοση από το ΑΣΕΠ και όχι από τον Υπουργό της πράξης για τα πάγια μέρη του περιεχομένου των προκηρύξεων που αφορούν την πλήρωση θέσεων.
  • Ορίζεται αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών για την υποβολή αιτήσεων θεραπείας μετά την δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων των πινάκων του ΑΣΕΠ.
  • Ορίζεται αποκλειστική προθεσμία ισχύος πινάκων ΑΣΕΠ έως τρία έτη, για περιπτώσεις αιτήματος αντικατάστασης υποψηφίου για συγκεκριμένους λόγους εκ μέρους του φορέα.
  • Γίνεται απορρόφηση προσωπικού από τους πίνακες επιλαχόντων χωρίς να απαιτείται η εκ νέου εκκίνηση των χρονοβόρων διαδικασιών πρόσληψης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του φορέα.
  • Τέλος, συστήνεται Επιτροπή Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού με σκοπό τη βέλτιστη στελέχωση του Δημοσίου Τομέα.

Τι προβλέπεται για τα θέματα Αυτοδιοίκησης και ιθαγένειας

Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση και την ιθαγένεια, ανάμεσα στα άλλα, με το νομοσχέδιο :

  • Συστήνεται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Εσωτερικών.
  • Προβλέπεται η σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο να αποτελέσουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο, μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες.
  • Εισάγεται σύστημα υποκατάστασης/υποβοήθησης των τεχνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης, σύναψης, επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων.
  • Δημιουργείται Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταγραφεί το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και της οικονομικής τους λειτουργίας.
  • Ρυθμίζονται θέματα συμμόρφωσης προς τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για το σύστημα εισόδου-εξόδου διερχομένων από τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς.
  • Εκσυγχρονίζεται το ισχύον πλαίσιο για τις υπαίθριες διαφημίσεις.
  • Θεσμοθετείται για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς) σύστημα παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων άλλων φορέων, ώστε ο πολίτης να απευθύνεται σε ένα σημείο (Δήμος) και να επιλύει άμεσα το πρόβλημά του.
  • Θεσπίζεται πρότυπο πρόγραμμα τηλε-ιατρικής για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για κατ’ οίκον διεξαγωγή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και άμεση ηλεκτρονική αποστολή των αποτελεσμάτων τους σε συμβεβλημένο γιατρό.
  • Δημιουργείται Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων.
  • Ρυθμίζονται καίρια ζητήματα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανέγερσης και μίσθωσης κτιρίων προσχολικής αγωγής.
  • Διευκολύνονται οι διαδικασίες για τη δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων από Έλληνες της αλλοδαπής.
  • Τροποποιείται ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας με σκοπό την καλύτερη διοικητική ανταπόκριση στα υποβαλλόμενα αιτήματα.

Καμία δημοσίευση για προβολή