Θοδωρής Καλούδης

Τι δείχνουν 7 δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές. Οι στόχοι των κομμάτων και το δίλημμα των πολιτών

Του Θοδωρή Καλούδη

Όλες οι δημοσκοπήσεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί τον τελευταίο μήνα – Opinion Poll, Metron Analysis, Pulse, MRB, ALCO, GPO,Palmos Analysis –  εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται στο επίπεδο των ευρωεκλογών του 2019 (33,12%) και να προηγείται των βασικών αντιπάλων της (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό μεγαλύτερο του αθροίσματος των ποσοστών των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll (που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24) η ΝΔ, με ποσοστό 33,2%, προηγείται με 18,1 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 15,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην τρίτη θέση, με 12%, ακολουθούμενο από την Ελληνική Λύση, που πιάνει το 10,5%

Οι 4 βασικές παρατηρήσεις

Μερικές παρατηρήσεις για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το πολιτικό σκηνικό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις:

  • Η πρώτη θέση (της ΝΔ) στις ευρωεκλογές δεν αμφισβητείται. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης. Ενώ για τη ΝΔ το στοίχημα είναι να ξεπεράσει το όριο του 33% που είχε στις ευρωεκλογές του 2019, για τους δύο αντιπάλους της το διακύβευμα είναι διαφορετικό: Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συζητηθεί το αποτέλεσμα που είχε στις ευρωεκλογές του 2019 (23,75%) και, παρά τις μεγαλοστομίες του κ. Κασσελάκη, το στοίχημα είναι να πιάσει ή να ξεπεράσει το ποσοστό της ήττας των εθνικών εκλογών του 2023 (17,83%). Το ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε στόχο να συγκριθεί με τα αποτελέσματα που είχε το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 (7,72%), αλλά να ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στις ευρωεκλογές – παρά τη βέβαιη πρωτιά της ΝΔ – κρίνεται η σταθερότητα, μια κρίσιμη παράμετρος της ομαλής αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Για την κυβέρνηση, προϋπόθεση είναι τα ποσοστά της κάλπης να βγάλουν μια πολιτική αριθμητική που επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχεια από τον κ. Μητσοτάκη. Αλλιώς το κλίμα θα κυριαρχείται από τη διαρκή αμφισβήτηση της κυβέρνησης και σενάρια “αντιμητσοτακικών” συνασπισμών “εξουσίας”.
  • Και σε αυτήν την κάλπη, πρωταγωνιστές είναι τα πρόσωπα. “Μητσοτάκης, Κασσελάκης ή Ανδρουλάκης;” και μετά η πολιτική πασαρέλα των υπολοίπων. Και στο επίπεδο αυτό, δηλαδή σε ό,τι αφορά στον αρχηγό που έχουν “περισσότερη εμπιστοσύνη” και θεωρούν ως “καταλληλότερο για πρωθυπουργό” οι πολίτες, οι ευρωεκλογές αναμένεται να δώσουν μια σαφή απάντηση, καθοριστική των πολιτικών εξελίξεων.
  • Ψήφο εμπιστοσύνης δεν ζητά μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναζητούν και οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό που θα έχουν μετά τις ευρωεκλογές θα κρίνει πολλά για τις εσωτερικές ισορροπίες των κομμάτων τους. Ο κ. Κασσελάκης διακήρυξε ότι πάει για “ανατροπή” των πολιτικών συσχετισμών, δήλωση που θα βρει μπροστά του αν μείνει στα όρια που δίνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης ήταν πιο ρεαλιστης, αλλά αν δεν καταφέρει να έρθει δεύτερος (που έβαλε ως πολιτικό στόχο) τότε λίγοι από το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι αποτελεί “νίκη” ότι ξεπέρασε ή διπλασίασε τα ευρωποσοστά του 2019.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή