Τη Δευτέρα επιστρέφουν οι θεσμοί και τσεκάρουν μία- μία τις προεκλογικές παροχές του Μαξίμου

Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα της παροχολογίας, αναμένεται να συζητήσουν το οικονομικό επιτελείο και οι Θεσμοί την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το “κουαρτέτο” επιστρέφει τη Δευτέρα, στην Αθήνα, για να ανοίξει και επισήμως η γ’ μεταμνημονιακή αξιολόγηση (που πρέπει να έχει κλείσει έως την 5η Ιουνίου), το κλίμα έχει βαρύνει στις σχέσεις κυβέρνησης και Θεσμών, λόγω… εκλογών.

Μπορεί η β΄ αξιολόγηση να έκλεισε με πολιτική απόφαση και πολλά από τα προαπαιτούμενα που δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να πήραν παράταση, αλλά οι επικεφαλείς των κλιμακίων της τρόικας, φαίνονται θορυβημένοι από τα όσα ακούγονται τελευταία εν αθήναις.

Την ώρα που από το Μαξίμου διαχέεται ένα κλίμα “αφθονίας” μετά την ανακοίνωση του υπερπλεονάσματος, οι θεσμοί φαίνονται ενοχλημένες από την πορεία της ελληνικής Οικονομίας το 2019 και τα διάφορα σενάρια για θετικά μέτρα που όπως αναφέρθηκε “θα διορθώσουν τις αδικίες των μνημονίων”. Δεν είναι τυχαίο ότι από την οδό Νίκης, οι τόνοι είναι χαμηλοί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατά μία πιο συντηρητική γραμμή.

Πακέτα νέων ελαφρύνσεων, “γενναίες” ρυθμίσεις για Εφορία και Ταμεία, κατάργηση αφορολόγητου και μείωση στους στόχους των πλεονασμάτων, είναι μερικά από όσα γράφονται στον ελληνικό Τύπο και υποστηρίζονται από διάφορα κυβερνητικά στελέχη.

Οι Βρυξέλλες, κατανοούν το πολιτικό παιχνίδι της προεκλογικής περιόδου, αλλά έχουν και τα όριά τους. Τα παραπάνω, αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των δανειστών. Τους στόχους του μετά – μνημονίου και την δημοσιονομική πειθαρχία, που αποτελεί σημαία για τους τεχνοκράτες που χειρίζονται το ελληνικό ζήτημα.

[more]

Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για τα ακόμα ανοιχτά προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης όπως η νέα ρύθμιση που αντικατέστησε τον “νόμο Κατσέλη” και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο έπρεπε να είχε μηδενιστεί το 2017, μετά πήρε παράταση μέχρι το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο, αργότερα πήγε  για το τέλος του 2018 και τώρα, απλά πάει…

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες δεν είναι μικρό θέμα. Αντίθετα αποτελεί αγκάθι για πολλούς στον σκληρό πυρήνα των θεσμών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι αντί  να υπάρχει μία κάποια πρόοδος στη μείωσή τους, αυτά… αυξάνονται!

Τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του έτους δείχνουν ότι Ιανουάριο και Φεβρουάριο πληρώθηκαν μόνο 10,4 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι συνολικές οφειλές αυξήθηκαν στα 1,67 δις  ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου. Αύξηση πάνω από 130 εκατ. ευρώ  από το τέλος του 2018.

Για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, χρειάζονται στοιχεία προόδου για να γίνει αποτίμηση της επίπτωσής της στο τραπεζικό σύστημα. Αν και μετά το “ρεκτιφιέ” που έκαναν οι θεσμοί στην αρχική πρόταση, δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ.

Αυτά είναι μόνο τα κεφάλαια που έχουν μείνει ανοιχτά από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Τώρα, τα κλιμάκια των θεσμών έρχονται να ανοίξουν και τα “νέα”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μπορεί η κυβέρνηση να τονίζει πως δεν είναι θέμα της συζήτησης με τους θεσμούς, αλλά έτσι έλεγε και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Όπως έχουμε μάθει μετά από 3+1 μνημόνια, ότι έχει να κάνει με τα έσοδα/έξοδα του κράτους, είναι και θέμα ενδιαφέροντος των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο που το νομοσχέδιο καθυστέρησε για “μετά το Πάσχα”. Το κύριο θέμα είναι οι όροι για την ένταξη στις δόσεις της Εφορίας, που παρά τις διαρροές κανείς δεν αποκλείει ακόμα αλλαγές.

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο απογευματινό EuroWorking Group, που θα προετοιμάσει το συμβούλιο του Eurogroup της 16ης Μαΐου.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή