Τι δείχνουν οι αξιολογήσεις για την οικονομία – Τα θετικά σχόλια, τα “καμπανάκια” και οι οι επενδύσεις

Kρίσιμο Eurogroup για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Στον απόηχο του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας και της εκταμίευσης της δόσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι θεσμοί συνέχισαν να αξιολογούν την πορεία της χώρας με θετικό πρόσημο. Τα σχόλια των θεσμών ήταν η  επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις  και ο καθορισμός του νέου πτωχευτικού δικαίου.

Ωστόσο, έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κρίσιμος θα είναι ο Σεπτέμβριος, όπου η χώρα μας θα πρέπει να αξιολογηθεί και πάλι στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας.

Η  συχνότητα των αξιολογήσεων και τα συμπεράσματα: H Ελλάδα από τότε που βγήκε από τα μνημόνια, αξιολογείται κάθε τρείς μήνες, ενώ υπό καθεστώς μνημονίων η αξιολόγηση γινόταν κάθε έξι μήνες. Oι συχνότερες αξιολογήσεις από την μια αποτρέπουν έναν πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό αφού ο έλεγχος είναι εντατικός, από την άλλη όμως οι τόσο συχνές αξιολογήσεις μεταβάλλουν συχνά τα σχέδια των επενδυτών οι οποίοι κάθε τρεις μήνες  δρουν ανάλογα με τα εκάστοτε πορίσματα.

Τα μέχρι τώρα πορίσματα: Mέχρι τώρα σε κάθε αξιολόγηση παρατηρούμε ότι οι θεσμοί επισημαίνουν τα ίδια προβλήματα για την Ελληνική οικονομία καθώς και τις ίδιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Αυτό δείχνει πως η ανάταση της οικονομίας αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Ειδικά η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της οικονομικής πραγματικότητας.

Καθοριστικός παράγοντας: H ανάταση της κατανάλωσης, η οποία εξακολουθεί να είναι αναιμική παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο στις αγορές. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα χρειάζεται να σχεδιάσει εκ νέου το οικονομικό μοντέλο της χώρας, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η πυροδότηση ιδιωτικών επενδύσεων: Προαπαιτεί την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων καθώς είναι γνωστό από την οικονομική θεωρία ότι τα μεγάλα δημόσια έργα έλκουν πολλαπλάσιου ύψους επενδύσεις ιδιωτικού επιπέδου. Η περικοπή των κονδυλίων των δημόσιων επενδύσεων τόσο στον Προϋπολογισμό του 2019 όσο και του 2020 καθιστά δυσκολότερη την υλοποίηση τους, ωστόσο ελπίδα δίνουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβουμε από το ταμείο ανασυγκρότησης – αν τελικά δημιουργηθεί- το 80% των οποίων θα δοθεί για τη υλοποίηση ή συνέχιση δημόσιων έργων.

Tουρισμός- Ο καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης του ΑΕΠ: Με τον Πρωθυπουργό να δίνει το σήμα έναρξης της Τουριστικής σεζόν από την Σαντορίνη, ξεκινά και επίσημα η προσπάθεια προσέλκυσης Τουριστών. Ό τομέας διαμορφώνει το 20% του ΑΕΠ της χώρας για αυτό και είναι καθαριστικός για την πορεία της ανάπτυξης. Ελπίδα δίνει το ενδεχόμενο παράτασης της τουριστικής σεζόν το οποίο θα οδηγήσει και στην παράταση των εποχικών συμβάσεων  των εργαζομένων του κλάδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή