Τι είδε ο Αμερικανός: Ο Μπλίνκεν συνάντησε γκρίνια και άγχος στην Τουρκία, νηφαλιότητα και καθαρές θέσεις στην Αθήνα

Ο Μπλίνκεν συνάντησε γκρίνια και άγχος στην Τουρκία, νηφαλιότητα και καθαρές θέσεις στην Αθήνα

Αν και ο ίδιος δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο, πέραν των επίσημων δηλώσεων, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως προκύπτει και από τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ, συνάντησε δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Το δράμα του σεισμό

Βέβαια, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έκρυψε το σοκ του από το μέγεθος της καταστροφής που είδε κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ωστόσο, από τις επαφές του με τις ηγεσίες των δύο χωρών, η εικόνα που προκύπτει βρίσκεται πραγματικά… στους αντίποδες, με την Άγκυρα να αποπνέει έναν αέρα άγχος και γκρίνιας, ενώ στην Αθήνα υπήρξε μια αίσθηση νηφάλιας προσέγγισης σε όλα τα ζητήματα και διάθεσης συνεργασίας και προώθησεις όλων των θεμάτων, διμερών και μη.

Προφανώς, η ασύλληπτου μεγέθους καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στη γείτονα χώρα και τα συνακόλουθα τεράστια ανθρωπιστικά και οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν στην τουρκική κυβέρνηση ούτε λεπτό ηρεμίας. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η Άγκυρα δεν έκρυψε ότι οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον παραμένουν… ζορισμένες και ότι, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν, οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χώρών παραμένουν πολύ κοντά στην επιφάνεια για να κρυφτούν επαρκώς.

Έμφαση στις… διαφωνίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στην Άγκυρα, δύο βήματα από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Ερντογάν προτίμησε να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κυριολεκτικά «στο πόδι», στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, ενώ οι ανακοίνωσεις σχετικά με τη συνάντηση περιορίστηκαν σε τυπικότητες, χωρίς κάποια ουσιαστική αναφορά στο περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών.

Νωρίτερα, δε, κατά τη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου, περισσότερη έμφαση μοιάζει να δόθηκε στα ζητήματα που… χωρίζουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα (πώληση των F-16, ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ένταση στα ελληνοτουρκικά) και λιγότερη στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, με τον Μπλίνκεν να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, ωστόσο η σχέση των δύο χωρών είναι ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις, προφανώς για να… ελαφρύνει το κλίμα.

Άλλο κλίμα στην Αθήνα

Σε πλήρη αντίστιξη, η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έμοιαζαν εντελώς διαφορετικές, αποπνέοντας μια αίσθηση νηφάλιας συζήτησης μεταξύ αξιωματούχων δύο χωρών που, όχι μόνο έχουν καλές σχέσεις, αλλά επιδιώκουν να τις εμβαθύνουν σε κρίσιμους τομείς, όπως η συνεργασία στην άμυνα, στην ενεργειακή ασφάλεια και στην πολιτική συνεργασία.

Αν μη τι άλλο, οι επαφές του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας είναι αναβαθμισμένες σε πολύ υψηλό βαθμό και ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό βηματισμό σε μείζονος σημασίας στρατηγικούς τομείς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μπλίνκεν εμμέσως πλην σαφώς έμοιαζε να κάνει παραινέσεις προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που κατά τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, θα την ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό.

Πυλώνας σταθερότητας

Η αλήθεια είναι ότι Ουάσινγκτον και Αθήνα μοιάζουν να… ταυτίζονται σε πολλά ζητήματα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι την ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή, οπότε είναι πιο εύκολο, αν υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις, αυτές να «πλανίζονται» με ομαλό τρόπο και από τις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα, όμως, μετρά πολύ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί εδώ και χρόνια πυλώνα σταθερότητας για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο, ΗΠΑ και Ελλάδα επαναβεβαίωσαν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε επτά κρίσιμους τομείς: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Ανθρωπιστικές Προκλήσεις και Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, Ενέργεια και Περιβάλλον, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Εμπόριο και Επενδύσεις, Δεσμοί μεταξύ των δύο Λαών. Με απλά λόγια, εμβάθυνση των σχέσεων εκεί που μετράει, όπως λέει ο λαός μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή