Τι είπε ο Ερντογάν στον Τσίπρα και μας το κρύβουν… – Ποιες διεκδικήσεις της Άγκυρας, σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου, συνδέονται με τη «Γαλάζια Πατρίδα». Τι επιδιώκει η «άσκηση μαμούθ» της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

 

Μεγάλα ερωτηματικά προκύπτουν για το τι ειπώθηκε – και δεν ανακοινώθηκε – στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Ερντογάν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Και τα ερωτήματα αυτά επικαιροποιούνται με δραματικό τρόπο, από τη μεγαλύτερη πρόκληση της Τουρκίας που θα εξελιχθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα, με προφανή σκοπό να καταστήσει σαφείς τις απαιτήσεις της στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος και τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Γιατί δεν είναι δυνατόν η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν να εξαντλήθηκε στο Τουρκικό τέμενος στην Αθήνα και τη Σχολή της Χάλκης και να μην ετέθη το ζήτημα των Τουρκικών απαιτήσεων σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ποια ήταν η στάση του πρωθυπουργού; Και γιατί ( αν πιστέψουμε το Γερμανικό Spiegel)  περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως “έντιμο τύπο” λέγοντας μάλιστα ότι  “μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι”; Ξέρει, αλήθεια ο κ. Τσίπρας που βρίσκεται με τον Τούρκο ηγέτη;

Αιχμή διεκδικήσεων η “πρόβα πολέμου”

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει να πραγματοποιήσει, από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου, την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κινητοποίηση, που Τουρκικά ΜΜΕ την έχουν χαρακτηρίσει «πρόβα πολέμου». Έχει κλείσει με ΝΑVTEX θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τον νοτιοανατολικό Αιγαίο και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα οι ΝΑVTEX περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρόμοια και σε τόση έκταση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Θα συμμετέχουν ενεργά με πραγματικά πυρά και οι τρεις κλάδοι Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία.

Αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες μετά την συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα και Ακάρ – Αποστολάκη.

Στην Αθήνα, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό. Αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε «εγρήγορση», ενόψει της τουρκικής άσκησης – μαμούθ, αλλά και των εξελίξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα o ελληνικός στόλος είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε Τουρκική πρόκληση με αφορμή τη «Γαλάζια Πατρίδα», με μονάδες του να περιπολούν  στο Αιγαίο παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα», παραπέμπει ευθέως στο νέο δόγμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Άγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση. Η «επικράτεια « αυτή περιλαμβάνει το Καστελόριζο , τέμνει τη Ρόδο και εκτείνεται ανατολικά της Κρήτης και Βορειοδυτικά της Κύπρου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όχι μόνο λόγω της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των τουρκικών προκλήσεων, αλλά κι επειδή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα που βρήκαν οι ξένες εταιρείες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα θέλει συνδιαχείριση

[more]

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Λευκωσία, το κοίτασμα στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου επιχειρεί η ExxonMobil χαρακτηρίζεται «καλό και εμπορεύσιμο», ενισχύοντας την αισιοδοξία για τα ευρήματα στο νησί, με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία της οικονομίας, τις διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ενδεχόμενη δημιουργία τερματικού.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί απλώς μοίρασμα των κερδών από τους υδρογονάνθρακες και στους Τουρκοκύπριους, αλλά διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στο κλείσιμο των συμφωνιών. Απαιτεί δηλαδή συνδιαχείριση των κοιτασμάτων ενώ στρέφει το βλέμμα του και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τα αποτελέσματα των ενεργειακών ερευνών στην Κύπρο αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων, με το νησί να μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο, με συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη και για ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού φυσικού αερίου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ρόλος θα επιλεγεί για την Τουρκία στο παιχνίδι της ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο το Κυπριακό θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα κομμάτι των εξελίξεων, καθώς οι εταιρείες απαιτούν «λύση». Μια λύση η οποία, αν δοθεί, θα υπαγορευθεί από τις ΗΠΑ και θα είναι άμεσα εξαρτημένη και από τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας τη δεδομένη στιγμή.

Η Τουρκία παρακολουθώντας τις εξελίξεις και επιχειρώντας να καταλάβει τον χώρο που θέλει στην ενεργειακή σκακιέρα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μείνει απλώς παρατηρητής, δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν άλλωστε σαφής: «Το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι στρατηγικοί στόχοι για την Τουρκία, εθνικά ζητήματα».

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή