Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη – Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, το γεύμα με τους μεγάλους επενδυτές και το μήνυμα στον Ερντογάν

Πυρετωδώς προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για το ταξίδι του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, καθώς στην ατζέντα των επαφών του βρίσκεται η πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τράμπ, το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ένα κρίσιμο γεύμα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου κ. Ρος και επενδυτές που εκπροσωπούν αμερικανικούς κολοσσούς.

Παρ ότι μένει να επιβεβαιωθεί επισήμως από τον Λευκό Οίκο και την Αθήνα, όλες οι πληροφορίες εμφανίζουν την 24η Σεπτεμβρίου ως την πιθανότερη ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συνάντηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα λάβει χώρα σε μία συγκυρία, κατά την οποία η τουρκική παραβατικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ υπονομεύει την διεθνή νομιμότητα και η ρητορική Ερντογάν οδηγεί εκ των πραγμάτων την Άγκυρα σε ένα καθεστώς ιδιότυπης διεθνούς απομόνωσης.

  • Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει ενώπιον του κ. Τραμπ τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας θέτοντας στο συνομιλητή του τους κινδύνους, που εγκυμονεί η επιθετική τακτική της γείτονος. Ακόμη ένας μείζων στόχος της επικείμενης συνάντησης είναι και η εμπέδωση του κλίματος πως η Ελλάδα καθίσταται πλέον ένας από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, έτοιμος να υποδεχθεί τα αμερικανικά κεφάλαια.

Πως προετοιμάστηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Η προετοιμασία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ είχε ξεκινήσει από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και συγκεκριμένα από τις 22 του μηνός, οπότε επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου η πρόεδρος της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Τότε, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Τζέφρεί Πάϊατ, η ο προερχόμενη από τις τάξεις των Δημοκρατικών κ. Νίτα είχε θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία λήγει τον Οκτώβριο, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της αμυντικής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Αριστοτελία Πελώνη ), πρόθεση της Αθήνας είναι η ανανέωση της συμφωνίας για ένα χρόνο (με κάποιες προσθήκες στη σημερινή συμφωνία) να επισφραγιστεί με την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ΜάΙκ Πομπέο στην Αθήνα, η οποία είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένη μέχρι τον Δεκέμβριο για την επόμενη φάση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και επιδιώκεται να συμπέσει με τις υπογραφές για τη συμφωνία.

Πέραν της αμυντικής συμφωνίας αλλά και της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τις τουρκικές ενέργειες, ειδικά την “παρεμβατικότητα” της Άγκυρας στην Κύπρο όπου δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης, μνημονεύοντας τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι κατοχικές Αρχές θα ανοίξουν την Αμμόχωστο ενώ συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Μεγαλονήσου.

Το γεύμα με τον Ρος και Αμερικανούς επιχειρηματίες

Πέραν της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία θεωρείται κρίσιμη καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου καταγράφεται κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Γουίλμπουρ Ρος

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες ( Το Βήμα ), στο γεύμα θα παρευρεθούν και επενδυτές που εκπροσωπούν αμερικανικούς κολοσσούς για να συζητήσουν το θέμα που ενδιαφέρει περισσότερο την Αθήνα και δεν είναι άλλο από τις επενδύσεις.

Εξάλλου όταν ο κ. Ρος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και του ζήτησε να εξαιρεθεί η χώρα μας από τους δασμούς που προτίθεται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στο ελαιόλαδο, στις ελιές και στο μέλι, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υπάρχει έλλειψη των προϊόντων αυτών στην αμερικανική αγορά.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε – από την αμερικανική πάντα πλευρά -και το θέμα των «ορφανών» τουρκικών F-35. Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για το ζήτημα αυτό.

Η δύσκολη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μία μέρα αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη συγκεκριμένη συνάντηση επιμένοντας ότι μόνον μέσα από τον διάλογο είναι πιθανόν να εξευρεθούν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις. Όπως, εξάλλου,είχε υπογραμμίσει από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα. Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα, που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας».

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση έχοντας συμφωνήσει με την Λευκωσία την κοινή γραμμή πλεύσης, η οποία αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή