Τι  φέρνει η νέα αύξηση του  κατώτατου μισθού –  Πως θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι

Εργαζόμαστε  181 από τις 365 ημέρες του χρόνου  για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

 

Τα νέα δεδομένα: Εντός του μήνα ξεκινά η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, η αύξηση του οποίου προσδιορίζεται στο  5,6% και αναμένεται να ισχύσει αρχές του 2021. Μια σημαντική μεταρρύθμιση για την ελληνική οικονομία, η οποία φέρνει νέα δεδομένα στο οικονομικό σκηνικό της χώρας  τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις.

 “O κόσμος πλέον είναι οικονομικός και όχι ηθικός”: Eίπε κάποτε ο  Άνταμ Σμίθ  ένας από τους πρώτους θεμελιωτές της οικονομικής επιστήμης. Το άτομο θα αυξήσει την αποδοτικότητα του μόνο αν στην οικονομική του ζωή επιδιώκει το ατομικό του συμφέρον διότι έτσι θα αυξήσει την προσπάθεια της εργασίας του και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του με συνέπεια να αυξηθεί γενικά η ευημερία.

Πως θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι: Oι εργαζόμενοι πλήρης απασχόληση του ιδιωτικού τομέα, θα παρατηρήσουν αυξήσεις στους μισθούς τους. Αλλαγές θα έχουν και όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση καθώς εξαρτώνται ευθέως από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Πραγματική οικονομία: Η αύξηση αυτή θα δώσει ώθηση στην  ιδιωτική κατανάλωση. Είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού. Να υπενθυμίσουμε ότι, παρά την άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης  η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζεται στάσιμη.

Για τις τράπεζες: Μια μισθολογική αύξηση είναι πολύ πιθανό να αυξήσει και τις τραπεζικές καταθέσεις σε βάθος χρόνου, στοιχείο που βοηθά και τις ελληνικές τράπεζες να ανασυγκροτηθούν.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων: Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αυξήσουν τις οικονομικές απολαβές  υπαλλήλων τους. Όσον αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, έχουν μειωθεί (καλοκαίρι 2019) ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες.

Η διαφορά με την προηγούμενη αύξηση: H  αύξηση του 2019  αν και ήταν 11%, δεν έγινε με την ταυτόχρονη  μείωση των εργοδοτικών εισφορών,  αλλά οι εισφορές μειώθηκαν  αργότερα. Υπήρξε – εκείνο το διάστημα- αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις (ειδικά για όσες είχαν μέτρια κερδοφορία). Δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το αυξημένο κόστος εργασίας, για αυτό και αυξήθηκε η μερική απασχόληση και η “μαύρη εργασία”.

Τα οφέλη της αύξησης : Φαίνεται πως “γέρνουν” περισσότερο στην πλευρά των πολιτών. Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα  δεν ευνοούνται το ίδιο. Η αύξηση μισθών θα ήταν πιο θετική αν συνοδευόταν  με αλλαγή κανονιστικών πλαισίων του εργασιακού τομέα. Πλέον  καθοριστικός παράγοντας για την  λειτουργία των επιχειρήσεων, δεν είναι η φορολογία,  αλλά το θεσμικό-κανονιστικό περιβάλλον.

Η σύγχρονη  μεταμνημονιακή εποχή: Aπαιτεί  νέες παραγωγικές βάσεις. Η αύξηση του κατώτατου,  οφείλει να συμπορεύεται  με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη την δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας και την μείωση της ανεργίας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή