Τι ανησυχεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία της οικονομίας – Οι θετικές εξελίξεις και οι αβεβαιότητες- Tο μήνυμα Στουρνάρα για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

οικονομία Στουρνάρας

«Καμπανάκι» χτύπησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία της οικονομίας το αμέσως προσεχές μέλλον με έκθεση του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έφερε την οικονομία στα επίπεδα του 2019 και λογικά αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ από 3,6 σε 5,9%, αλλά όπως είπε ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης «η ανάκαμψη αυτή οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες όπως το άνοιγμα της οικονομίας και η ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης κατανάλωσης λόγω των συσσωρευμένων καταθέσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τους μήνες της πανδημίας».

Οι έκτακτοι παράγοντες και οι αβεβαιότητες

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η σχετικά γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά καθώς στηρίζεται σε έκτακτους παράγοντες που δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, όπως η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ.

Η επαναλειτουργία των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, από την πλευρά της προσφοράς, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, από την πλευρά της ζήτησης, λειτούργησαν συμπληρωματικά προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης.

Πεπερασμένες οι αποταμιεύσεις και η δημοσιονομική στήριξη

Ωστόσο, αφενός οι αποταμιεύσεις είναι πεπερασμένες, αφετέρου η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα αναστραφεί με την λήξη των έκτακτων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας δεν έχει εκλείψει οριστικά. Με αυτά τα δεδομένα, τονίζεται η ανάγκη παρακολούθησης των βασικών μεγεθών πριν τη λήψη αποφάσεων συνέχισης της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

  • Στην έκθεση τονίζεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η μείωση της ανεργίας στο 14,2% τον Ιούλιο 2021, τρείς μονάδες κάτω σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019, όμως εφιστάται η προσοχή για την πορεία του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η αυξητική τάση που παρουσιάζει διεθνώς δεν είναι ακόμα σαφές αν θα περιοριστεί στη βραχυχρόνια περίοδο ή θα υπάρξει διάρκεια. Στην πρώτη περίπτωση – και εφόσον δεν αναπροσαρμοστούν ανάλογα τα εισοδήματα – θα υπάρξει μια μείωση της αγοραστικής δύναμης που θα πλήξει περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Στη δεύτερη περίπτωση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα επιδεινωθεί και επιπρόσθετα θα αυξηθεί η πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ – χάρη στην οποία το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανεισμού».

Η μεγάλη μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Επίσης στην έκθεση επισημαίνονται «οι αβεβαιότητες  που είναι μεσοπρόθεσμες και αφορούν τα έτη από το 2022 και μετά. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων και η αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα καθορίσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η δημοσιονομική πολιτική. Η στάση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού».

Στην έκθεση τονίζεται ότι «ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, η χώρα πρέπει να σχεδιάσει τη διαδικασία επαναφοράς στη δημοσιονομική ισορροπία” και σε αυτή περιλαμβάνονται οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ.

Το μήνυμα Στουρνάρα

Ενδιαφέρον εδώ ωστόσο έχει και το μήνυμα του  Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποιος σε συνέντευξη του στο Politico  εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ επί συνόλου 4,4 τρισ. ευρώ-, θα συνεχίσει τις αγορές Ελληνικού Χρέους ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας – ΡΕΡΡ.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας το όλο θέμα δεν αφορά το κατά πόσον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το Δημόσιο Χρέος της αλλά κατά κύριο λόγο αφορά την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, και την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τα κράτη σε χαμηλό επίπεδο.

«Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό από την πλευρά μας να δηλώσουμε τη νίκη επί της πανδημίας αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Στουρνάρας.«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παράταση ή όχι του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022 ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή