Τι καταλάβαμε από το σκληρό ροκ στη Βουλή – Τι επιδιώκουν Τσίπρας και Μητσοτάκης. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των «προθύμων», υπονομεύει την Συνταγματική αναθεώρηση και αγνοεί 110 χρόνια κοινοβουλευτικής ιστορίας

Η  κρίσιμη συζήτηση για την κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης  εξελίχθηκε σε παρωδία, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, που παρέσυρε τη Βουλή σε αρένα έντασης στο δρόμο προς τις εκλογές.

Σύμφωνα με την Συνταγματική και κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου, η αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται σε δύο χρόνους από δύο διαφορετικές περιόδους της Βουλής:

Η πρώτη Βουλή ( η σημερινή στην παρούσα περίπτωση) διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης, κινεί τη διαδικασία αναθεώρησης και προσδιορίζει τον κατάλογο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Η επόμενη Βουλή αναθεωρεί τις διατάξεις αυτές, έχοντας μεσολαβήσει εκλογές και έχοντας δώσει στο εκλογικό σώμα τη δυνατότητα να συμμετέχει έτσι (εμμέσως έστω) στην αναθεωρητική διαδικασία, επιλέγοντας νέα πλειοψηφία και διαμορφώνοντας, με νωπή λαϊκή εντολή, τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα δώσουν νέο περιεχόμενο στις διατάξεις του Συντάγματος που έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αυτή τη Συνταγματική διαδικασία – που εφαρμόζεται πιστά στον τόπο τα τελευταία 110 χρόνια – η κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να ανατρέψει, με τη συμπαράσταση των «προθύμων». ΄Ετσι, επιδιώκει να ανατραπούν οι διαδικασίες και να δεσμεύσει  τώρα, με την πρόσκαιρη πλειοψηφία που διαθέτει, το περιεχόμενο της Συνταγματικής αναθεώρησης, ακυρώνοντας την επόμενη Βουλή που εικάζεται ότι την πλειοψηφία θα έχει η Νέα Δημοκρατία.

Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί σκληρή μάχη στη Βουλή που εξελίχθηκε σε προεκλογικό «Ελ Πάσο» και έβαλε σε δεύτερη μοίρα την ουσία της αναθεώρησης. Τι καταλάβαμε από το χθεσινό σκληρό πολιτικό ροκ Τσίπρα – Μητσοτάκη;

Τι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να διαχειριστεί την ήττα του και να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκρουση που θα προκύψει με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

 Φανέρωσε την επιθυμία του να επανασυσπειρώσει τα Αριστερά ακροατήρια και να προσελκύσει τα παραδοσιακά Κεντροαριστερά. Για το λόγο αυτό αναφέρθηκε στη «λαϊκή κυριαρχία», «δημοψηφίσματα», εκλογή Προέδρου «από το λαό» αν υπάρξουν… 7 αποτυχημένες προσπάθειες στη Βουλή. Επίσης κάνει σημαία του την καθιέρωση της απλής αναλογικής, πρόταση που έχει στόχο τον διεμβολισμό των μικρών κομμάτων, ειδικά του ΚΙΝΑΛ, που θα επιθυμούσαν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα στο μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας θέλει τέλος να «κάψει» κάθε σενάριο για υποψήφιο πρόεδρο από το ΚΙΝΑΛ που θα στηρίξει ενδεχομένως η Νέα Δημοκρατία, στην επόμενη Βουλή. Επιδιώκει να «οικειοποιηθεί» τον Προκόπη Παυλόπουλο, ένα άλλοτε κεντρικό στέλεχος της Δεξιάς που πλέον υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εμφανή προσπάθεια να βάλει δύσκολα στη ΝΔ

Τι επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει κυρίως να στριμώξει την κυβέρνηση και να την αναγκάσει να αποδεχθεί ότι θα είναι δεύτερο κόμμα στην επόμενη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Θέλει να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι, αποδομώντας το σημερινό «status»  του κ. Τσίπρα με τη φράση ότι ηγείται «κυβέρνησης κουρελού» που στηρίζεται σε 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ “και άλλους έξι… τριγύριζα”. Και καλεί σε συσπείρωση τους νοήμονες ψηφοφόρους σε μια «πλειοψηφία της λογικής», δείχνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να προκαλέσει μια νέα πολιτική κρίση και θα οδηγήσει τη χώρα στην αβεβαιότητα, με αφορμή την εκλογή Προέδρου τον ερχόμενο Ιανουάριο

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να έχει τον έλεγχο των εξελίξεων στην καθοριστική επόμενη Βουλή και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Γι’ αυτό και επιδιώκει να οριστεί σήμερα με 180 ψήφους η αναθεώρηση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού έτσι μπορεί να διαμορφωθεί η εκλογή του με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, όπου κατά τεκμήριο θα έχει την πλειοψηφία.

Με αφορμή την αναθεωρητική διαδικασία, απευθύνεται, μάλιστα, σε ένα ευρύ Κεντρώο και Κεντροδεξιό  ακροατήριο, αναδεικνύοντας ζητήματα αυτονόητου εκσυγχρονισμού, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που στο παρελθόν είχε ναρκοθετήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή