Τι κερδίζει η οικονομία από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Ποιούς οφελεί η μείωση του κόστους δανεισμού

επώδυνος κύκλος ΔΝΤ

Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Δ.Ν.Τ για την οποία ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε, την προηγούμενη Παρασκευή, τους ομολόγους του στο Eurogroup – και, στη συνέχεια, έστειλε (χθες) σχετικές επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – αποτελεί αποφασιστικό βήμα για τη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου,  με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης:

  • Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει κέρδη, περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι τα δάνεια που θα προεξοφληθούν, έχουν ετήσιο επιτόκιο 4,91%, ενώ το τρέχον κόστος δανεισμού, για 10ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
  • Θα υπάρξει βελτίωση στους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς, που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  • Θα υπάρξουν έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.
  • Θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθηση της χώρας.
  • Μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πέρασμα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει στην αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους εταίρους μας.

“Ήταν δικό μας σχέδιο” λένε στο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει από το Οικονομικό Επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Οικονομικών, με τους εκπρόσωπους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να θεωρούν ότι η πολιτική μείωσης του (ακριβού) δανεισμού από το ΔΝΤ ήταν σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Και πράγματι αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε ως ενδεχόμενο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις αρχές του χρόνου. Μόνο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε ως κυβερνητική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν διατυπώθηκε ποτέ εγγράφως ως αίτημα στους Θεσμούς – κάτι που έπραξε αμέσως η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  • Ανάλογες είναι και οι αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μια σειρά αποφασιστικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. «Είναι δικές μας πολιτικές», λένε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «τρώει από τα έτοιμα».

«Πιθανόν, μόνο που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν αυτές οι πολιτικές, αφήνοντας τη χώρα σε μια διαρκή εκκρεμότητα», λένε οικονομικοί αναλυτές.

Τι λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά:

«Παρακολουθώ με πολιτική κατανόηση τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του, προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, προβεβλημένα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με έκδηλα πλέον τα σημάδια της αμηχανίας:

  • Ισχυρίζονται ότι η άρση των capital controls ήταν προετοιμασμένη από τη δική τους Κυβέρνηση. Όμως, πλήρης άρση δεν υπήρξε.
  • Ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Όμως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων μετά τον Ιούλιο.
  • Ισχυρίζονται ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν την συζήτησαν αρμοδίως.
  • Ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμόςγια τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται.
  • Θεωρούν ότι το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Όμως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς.

Εν κατακλείδι, αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;, αναρωτιέται ο υπουργός Οικονομικών…

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή