Τι κρύβει η έντονη κινητικότητα του Ρωσικού Στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία

Έντονη κινητικότητα του Ρωσικού Στρατού κατά μήκος των Ρώσο-Ουκρανικών συνόρων καταγγέλλει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι ο υβριδικός πόλεμος που για σχεδόν πέντε χρόνια διεξάγει η Μόσχα κατά του Κιέβου για πρώτη φορά εξελίχθηκε σε απευθείας επίθεση κατά των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Τουρτσίνοφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία μεταφέρει τις προκλήσεις της από την θάλασσα στην στεριά, όπου κατά μήκος των συνόρων σε βορρά, ανατολή και νότο υπάρχει έντονη κινητικότητα και προετοιμασίες από πλευράς των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για αυτό το λόγο, μάλιστα, αναφέρει ότι είναι αναγκαία η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε ολόκληρη την Ουκρανία, όπως ζήτησε και ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

Βέβαια, πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ουκρανίας, ότι δεν υπάρχει λόγος για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ενώ ταυτόχρονα αποδίδουν στον Ουκρανό Πρόεδρο την πρόθεση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το συμβάν για να χειραγωγήσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα ενόψει των Προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

Πίσω από την Ρωσική απόφαση να κλιμακωθεί η ένταση με την Ουκρανία υπάρχουν 5 βασικοί λόγοι

Περισσότερα σε λέξεις

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουκρανική Βουλή ολοκλήρωσε την πρώτη ανάγνωση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, μέσα στις οποίες υπάρχουν ρητές αναφορές στην πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μάλιστα συνοδευόμενες από άρθρο το οποίο υποχρεώνει ρητά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να ενεργεί με γνώμονα και με αντικειμενικό σκοπό την ένταξη της Ουκρανίας στους Δυτικο-Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με την κλιμάκωση στην περιοχή η Μόσχα κάνει, για ακόμα μια φορά, ξεκάθαρη την θέση της δείχνοντας, τόσο στους Ουκρανούς, όσο και στους Δυτικούς ότι θα κάνει το παν ώστε η Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η κλιμάκωση της κρίσης έχει ως σκοπό και την άσκηση πίεσης στον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο, ο οποίος σε λίγους μήνες, τον Μάρτιο του 2019, θα κληθεί να δώσει μια εκλογική μάχη για την παραμονή του στην εξουσία.

Το παραπάνω περιστατικό, συνέπεσε με την σφοδρή επίθεση κατά Σύριων ανταρτών μετά από καταγγελία ότι προέβησαν σε χρήση χημικών, ενώ σε μερικές ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνδιάσκεψης των 20 πλουσιότερων χωρών, όπου όλα τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι, από την Συρία και την συνθήκη για τα πυρηνικά, μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την Ουκρανία.

Με την κατάληψη των τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων, η Ρωσία ουσιαστικά αποτελειώνει τον Ουκρανικό στόλο ο οποίος κατά το ξέσπασμα της κρίσης έχασε σχεδόν το 75% των πολεμικών του σκαφών, κυρίως επειδή αυτά είτε αυτομόλησαν στην Ρωσία είτε εγκαταλείφθηκαν από το πλήρωμα τους στα λιμάνια της Κριμαίας, απομένοντας ουσιαστικά με 5 πολεμικά σκάφη και περίπου 20-25 βοηθητικά πλοία. Η αποδυνάμωση του Ουκρανικού στόλου μειώνει δραματικά την ικανότητα της Ουκρανίας να διεκδικήσει την εκμετάλλευση των πιθανών υπεράκτιων ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Μάλιστα, το σενάριο επιστροφής των εν λόγω πλοίων από την Ρωσία στην Ουκρανία, θεωρείται ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Η Ρωσία δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να θέσει υπό απειλή την στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Κερτς, η οποία αποτελεί την μοναδική οδική διασύνδεση της Κριμαίας με την Ρωσική Επικράτεια.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή