Θοδωρής Καλούδης

Τι μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Όσο το παιχνίδι παίζεται στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει άσπρη μέρα…

Του Θοδωρή Καλούδη

Πέντε συμπεράσματα και μία εκτίμηση από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που εμφανίστηκαν αυτές τις ημέρες:

  1. Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, μακράν ο “καταλληλότερος για πρωθυπουργός”, με τους πολίτες να αρνούνται τη δεύτερη θέση του διεκδικητή της εξουσίας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας αντ’ αυτού την αρνητική θέση “κανένας δεν είναι κατάλληλος”.
  2. Η κυβερνητική παράταξη διατηρεί ην πρωτοκαθεδρία της στις πολιτικές εξελίξεις, αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά της σε σχέση με τον περασμένο μήνα και ανοίγοντας την ψαλίδα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τις διαρκείς διεθνείς κρίσεις που έχουν το αντίκτυπό τους στην κοινωνία, ούτε την άκρατη πολεμική που επιχειρεί. Η ΝΔ προηγείται σταθερά του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ από 8,1 έως 10,4% (ανάλογα με τη μεθοδολογία που ακολουθούν οι εταιρείες)
  3.  Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβερνητική παράταξη έχει διαχρονικά μικρότερες απώλειες από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα ποσοστά που έλαβαν στις εκλογές του 2019. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis εμφανίζει απώλεια 3,8 μονάδων στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης,  ενώ το κόμμα του κ. Τσίπρα εμφανίζει το πολιτικά παράδοξο να έχει απώλεια 5,8 μονάδων στα τρία χρόνια της αντιπολίτευσης, περίοδο που “τα είδαμε όλα”.
  4. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει εξαντλήσει τη δυναμική που απέκτησε μετά τις εσωκομματικές εκλογές του. Κάνοντας εναν αντιπολιτευτικό αγώνα “τακτικής ίσων αποστάσεων” – αντί για πολιτική θέσεων και προοπτικής –  φαίνεται να μην μπορεί να απειλήσει, για την ώρα, τον ΣΥΡΙΖΑ.
  5. Η ακρίβεια και η διαρκής απειλή της Τουρκίας αποτελούν τα πιό σοβαρά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους Έλληνες. Η ακρίβεια είναι ένα από τα θέματα που θα κρίνει την ψήφο πολλών πολιτών. Όπως και η εκτίμηση για τη στάση της κυβέρνησης στα εξωτερικά θέματα, τη θωράκιση της χώρας και την αντίδρασή της στην τουρκική επιθετικότητα.
  6. Όσο το παιχνίδι εξουσίας παίζεται όμως στην καταλληλότητα και στις προσωπικότητες των αρχηγών που διεκδικούν την πρωθυπουργία, ο κ Τσίπρας δεν φαίνεται να βλέπει άσπρη μέρα. Εμφανίζεται τοξικός, λαϊκιστής και παρωχημένος (και βέβαια λιποβαρής ως πρωθυπουργός στο παρελθόν). Δεν έχει μεγάλη τύχη απέναντι στον συστηματικό, σοβαρό και με διεθνή απήχηση κ. Μητσοτάκη, το κυβερνητικό αποτύπωμα του οποίου αξιολογείται θετικά και από (κεντρώους) ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή