Τι μας έχουν δείξει έως τώρα τα “κουρέματα” των δανείων – Τι σημαίνουν οι “διαγραφές” τους για την πραγματική οικονομία

 Της Δάφνης Γρηγοριάδη

To Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις τράπεζες και τις  εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, μεγαλύτερα “κουρέματα” για τους συνεπείς δανειολήπτες, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30%. Είναι μια κίνηση η οποία στοχεύει στην άμεση ελάφρυνση των πολιτών. Φυσικά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και τα προ απαιτούμενα των  θεσμών -για άμεση μείωση των κόκκινων δανείων- οι οποίοι δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην χώρα μας.

Μέχρι τώρα η μείωση των κόκκινων δανείων: Oφείλεται ήδη στα  “κουρέματα” των οφειλών  και όχι στην ομαλή αποπληρωμή των δόσεων. H περαιτέρω υιοθέτηση της τακτικής των διαγραφών, θα επισπεύσει  την αποκλιμάκωση τους, μιας και  από τον συνολικό όγκο των δανείων που έχουν δοθεί, σήμερα το 38% είναι  μη εξυπηρετούμενα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό υπολογίζεται στο 3%. Ανατρέχοντας λίγο παλαιότερα, το 2009 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο  9%, το 2015 έφτασαν στο 40% ενώ το 2018 υπολογίστηκαν στο 50%. Υψηλά ποσοστά τα οποία δημιουργήθηκαν από την  ύφεση της οικονομίας και τις μνημονιακές τακτικές.

Είναι τα δανειακά κουρέματα  καλή λύση; Oπωσδήποτε, οι διαγραφές κάποιου μέρους  των μη εξυπηρετούμενων δανείων  είναι μια δραστική λύση με διπλό όφελος στην οικονομία καθώς   βοηθάει και τους πολίτες να απαλλαγούν γρηγορότερα από τις οφειλές τους, αλλά και το οικονομικό επιτελείο να δώσει ανάσα στην εγχώρια οικονομία από τα κόκκινα δάνεια.

Τι σημαίνουν οι διαγραφές δανείων για την πραγματική οικονομία; To γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων οφείλεται ήδη στις διαγραφές και όχι στην ομαλή εξυπηρέτηση τους, σημαίνει πως δεν έχει αλλάξει ακόμη η πραγματική οικονομία. Αν η κατανάλωση των πολιτών είχε αυξηθεί σημαντικά, θα μπορούσαν να αποπληρώσουν ευκολότερα τις υποχρεώσεις τους. Η Ελλάδα βρίσκεται μεν σε τροχιά ανάκαμψης, όμως ακόμη δεν έχει αλλάξει η τσέπη των πολιτών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από επίσημα στοιχεία, καθώς σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ το 60%  του πληθυσμού μπορεί οριακά να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Επίσης, έχει σημειώσει άνοδο το ποσοστό όσων  “σηκώνουν” χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους, αλλά αυξημένο παρουσιάζεται και το ποσοστό όσον έχουν χρέη.

Για ποια δάνεια μιλάμε; Τα “κουρέματα” θα αφορούν όλα τα είδη των δανείων. Να υπενθυμίσουμε πως τα περισσότερα, είναι επιχειρηματικά. Μετά ακολουθούν τα στεγαστικά, και τέλος τα καταναλωτικά. Το  θετικό στοιχείο είναι πως “τα κουρέματα” των στεγαστικών δανείων, μπορεί να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς για κάποιους δανειολήπτες. Μη ξεχνάμε άλλωστε πώς από τον Απρίλιο δε θα υπάρχει προστασία στην α΄κατοικία.

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή