Τι μας είπε και (κυρίως) τι μας έδειξε ο Μητσοτάκης. Ο Καραμανλής στην πρίζα και άλλες ιστορίες

    Τι μας είπε και (κυρίως) τι μας έδειξε ο Μητσοτάκης.

    Υπάρχουν πολιτικές συνεντεύξεις που κάνουν “γκελ” στην οθόνη με καταγγελτικό λόγο,  σλόγκαν και “μπαλκονάτες” ατάκες. Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη είχε την ταπεινότητα, τη σοβαρότητα, την ηρεμία, την ενσυναίσθηση, τον βέβαιο λόγο  και την προοπτική που απαιτούν οι στιγμές. Ο κ. Μητσοτάκης “έγραψε” γιατί είχε το προφίλ του πολιτικού που χρειάζεται η χώρα. Από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν κρατάμε τόσο όσα μας είπε, αλλά κυρίως όσα μας έδειξε…

    ***

    Ο μεγάλος προβολέας. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα ρίξει έναν μεγάλο προβολέα για να φωτίσει τις αιτίες της τραγωδίας. «‘Ολοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας. Αυτό νομίζω ότι λίγο – πολύ το έχουμε καταλάβει, αλλά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Ευθύνες λοιπόν. Τις ερευνά η Δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να ψάξουμε κιόλας πώς φτάσαμε σε εκείνο το βράδυ. Διότι στο απλό ερώτημα το οποίο έχουν οι Έλληνες πολίτες, «Μα δε γίνεται να φταίει μόνο ένας σταθμάρχης», η απάντησή μου είναι κατηγορηματική: Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717, είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό να μην είχε συμβεί. Άρα, πρέπει να ψάξουμε σε δύο διαφορετικά πεδία ερευνών. Με ρωτήσατε όμως για τις διοικήσεις. Οι διοικήσεις ήδη έχουν απομακρυνθεί, όπως έφυγε και ο ίδιος ο υπουργός».

    ***

    Οι εκλογές τον Μάϊο, ο Καραμανλής στην αναμονή. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως “κόρη οφθαλμού”» είπε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε, δε, ότι «η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού».

    Ερωτηθείς για τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή τόνισε: «Αμέσως μετά, όταν βρεθήκαμε μαζί, έθεσε στην διάθεσή μου -όχι απλά έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του με το τυπικό ξέρετε τρόπο- παραιτήθηκε. Αμέσως και αυτό τον τιμά. Θα μου πείτε «αυτονόητο»; Ναι. Αλλά πόσες φορές το έχουμε δει; Ας το αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό. Και βέβαια ο κ. Καραμανλής πήγε χθες στην Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα»

    ***

    Η Συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του για συνταγματική αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, λέγοντας ότι αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ «πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο.

    Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «επιτελικό κράτος». Να του δώσουμε ένα άλλο όνομα αν θέλετε, να μην το πούμε «επιτελικό». Να το πούμε «συντονιστικό». Αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν σήμερα να κυβερνάται μια χώρα, χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί προγραμματισμού, λογοδοσίας και αξιολόγησης. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος» τόνισε.

    ***

    Οι Ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Καθησυχαστικός σχετικά με την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών υπό το φως της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά προκειμένου να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», διαβεβαιώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ακόμη ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και βελτίωσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε επίπεδα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η έκθεσή τους, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «σχεδόν μηδενική». Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν κατέχουν χρεόγραφα AT1 της Crédit Suisse.

    ***

    Πάνε για συνεργασία Κιλιτσντάρογλου και Κουρδικό Κόμμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, νέος κύκλος συζητήσεων ξεκίνησε μετά τη συνάντηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με την ηγεσία του κουρδικού κόμματος HDP. Η Περβίν Μπουλντάν, που ηγείται του κουρδικού κόμματος, δεν ανακοίνωσε άμεσα την υποστήριξη της στον υποψήφιο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

    Όμως έγκυρες πληροφορίες λένε πως είναι πολύ κοντά στο να κλειδώσει μία τέτοια στήριξη και μάλιστα με ανταλλάγματα. Είναι ξεκάθαρο πως αν ο Κιλιτσντάρογλου επιτύχει την απερίσπαστη συνδρομή όλων των ψηφοφόρων του κουρδικού κόμματος, θα κερδίσει ένα σημαντικό προβάδισμα, που μπορεί να δώσει τη νίκη στην αντιπολίτευση.

    ***

    “Χέρι χέρι” Κίνα – Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Ο Πούτιν, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης.

    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Ο Πούτιν προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την ολοκλήρωση διήμερων συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί στη Μόσχα επίσημη επίσκεψη.

    ***

    “Λόγω δουλειάς (και όχι λόγω κάποιου ανομολόγητου βίτσιου) συναντώ καθημερινά νυν και πρώην υπουργούς, καθώς και βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα. Στις συζητήσεις τους, είναι άπαντες σε πλήρη αμηχανία κι ας μην το δείχνουν στον τηλεοπτικό αέρα. Εκεί εμφανίζονται είτε συντετριμμένοι και ταπεινοί (οι κυβερνητικοί), είτε συντετριμμένοι και επιθετικοί (οι αντιπολιτευόμενοι). Στην πραγματικότητα, όλοι τους, αλλού πατάνε κι αλλού βρίσκονται”. (Δημήτρης Καμπουράκης, Liberal.gr)
    Θήτα Ευγενικός
    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή