Τι μας είπε ο μαρτυριάρης Βορίδης για τις εκλογές. Ποιοί ονειρεύονται “κυβέρνηση – καλαμπούρι”. Τι φοβάται και κρύβει η Ρωσία τα μαχητικά της

     

    «Μετά τον Απρίλιο» θα γίνουν πιθανότατα οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ενώ οι δεύτερες με ενισχυμένη θα γίνουν καθ΄όλες τις ενδείξεις, λίγο πριν το καλοκαίρι ή (το αργότερο) ατις αρχές του, γιατί μεταξύ των δύο αναμετρήσεων οι συνταγματικές διαδικασίες θα κρατήσουν σχεδόν δύο μήνες (57 ημέρες) Αυτό προκύπτει από τον συνδυασμό δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

    Ο κ. Οικονόμου δήλωσε χθες ότι “από την Άνοιξη και μετά είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των εκλογών”, ενώ ο κ. Βορίδης, μιλώντας χθες βράδι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ τόνισε: «Ουσιαστικά οι εκλογές είναι μετά τον Απρίλιο» , διευκρινίζοντας ότι «για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο, η διάλυση της Βουλής πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου το αργότερο».

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι “με την κυβέρνηση να θέλει να ολοκληρώσει το έργο της  τετραετίας της με 30 επιπλέον νομοσχέδια, αυτό το ενδεχόμενο είναι αρκετά επισφαλές“. Έτσι ο “χρησμός” του κ. Βορίδη δίνει το ασφαλέστερο χρονοδιάγραμμα.

    ***

    Η πιο καλή είδηση. Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι η μέση . τιμή πετρελαίου θα είναι 95 δολάρια το βαρέλι. Τις πρώτες μέρες κινείται κάτω των 80 δολαρίων. Αντίστοιχα πρόσφατα πανηγυρίσαμε για το πλαφόν των 180 ευρώ που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο φυσικό αέριο. Η τιμή του έκτοτε κινείται στην περιοχή των 80 ευρώ, καταγράφοντας βουτιά-ρεκόρ κοντά στο 50% σε έναν μήνα. Την Τετάρτη υποχώρησε κάτω και από τα 70 ευρώ, πολύ καλύτερα ακόμα και από τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς.

    Οι τιμές του ρεύματος μπορεί να παραμένουν σε παράλογα υψηλά επίπεδα στη χονδρική (κοντά στα 200 ευρώ), ωστόσο η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων από τη φορολόγηση των παραγωγών ρεύματος επιτρέπει στους οικιακούς καταναλωτές να απολαμβάνουν σταθερές τιμές ρεύματος.

    Η εξέλιξη αποτελεί μετά βεβαιότητας την πιο καλή είδηση στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ο πληθωρισμός της ενέργειας που έτρεχε σε επίπεδο έτους το 2022 με ρυθμό άνω του 30%, ξεκινά το 2023 με αρνητικό πρόσημο. (Νίκος Φιλιππίδης, Τα Νέα)

    ***

    Γερμανικά Marder και Patriot στην Ουκρανία. Η Γερμανία αποφάσισε να αποστείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού Marder, αλλά και συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot, όπως αναφέρει κοινή δήλωση Ουάσινγκτον – Βερολίνου.

    Πρόκειται για σημαντική στροφή στην πολιτική του Βερολίνου, που μέχρι τώρα είχε μία από τις πλέον διστακτικές στάσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων στην αποστολή σύγχρονων όπλων στο Κίεβο για τις μάχες ενάντια στη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία έχει εξαπολύσει κατακτητικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ – Γερμανίας, η Ουάσινγκτον θα παράσχει στην Ουκρανία 50 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley.

    ***

    Οι ΗΠΑ αμφιβάλουν για την εκεχυρία του Πούτιν… Mε σκεπτικισμό υποδέχεται το Πεντάγωνο των ΗΠΑ την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας για 36 ώρες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Πάτρικ Ράιντερ, «υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεδομένου του ιστορικού της Ρωσίας στην προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τις ανελέητες επιθέσεις στις πόλεις και τους πολίτες της Ουκρανίας. Η προσοχή μας συνεχίσει να βρίσκεται στην ενίσχυση της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου, σύμφωνα με το Reuters.

    ***

    Η Ρωσία “κρύβει” τα αεροσκάφη της. Στις 5 και στις 26 Δεκεμβρίου το Ρωσικό αεροδρόμιο Ένγκελς στον οποίο βρισκόντουσαν  στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, δέχθηκε Ουκρανικά πλήγματα. Μετά την καταστροφή αρκετών αεροσκαφών, η Ρωσία πιθανότατα αποφάσισε να διασκορπίσει τα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς και να τα στείλει σε αεροδρόμια που βρίσκονται πιο μακριά από την Ουκρανία.

    Η χθεσινή ημερήσια ανάρτηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας επικεντρώνεται στις επιπτώσεις από αυτήν την μεταφορά των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας στην ρωσική Άπω Ανατολή, σημειώνοντας ότι στις 27 Δεκεμβρίου ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία μετέφερε τα στρατηγικά της βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-22M3 στην ρωσική Άπω Ανατολή. Τα αεροσκάφη αυτά θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να εκτοξεύουν πυραύλους κρούζ (cruise) από αέρος στην Ουκρανία, καθώς έχουν βεληνεκές 5.000 χιλιομέτρων επιπλέον του βεληνεκούς των βομβαρδιστικών.

    ***

    Επιχειρείν: Η αμερικανική κυριαρχία είναι σαρωτική. Οι ΗΠΑ παραμένουν η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη του επιχειρείν, παρά τις προσπάθειες της Κίνας να αμφισβητήσει την οικονομική ηγεμονία τους.

    Το 2022, μόνο οι 4 από τις 20 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο (με βάση την κεφαλαιοποίησή τους), είχαν την βάση τους εκτός αμερικανικών συνόρων. Πρόκειται για τον γίγαντα του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Aramco (στη δεύτερη θέση), την  κινεζική τηλεπικοινωνιακή Tencent (στην 11η θέση), την ταϊβανέζικη εταιρεία ημιαγωγών TSMC (14η θέση) και τον γαλλικό όμιλο της πολυτέλειας LVMH (στην 15η θέση).

    Αλλά και πέραν της πρώτης 20άδας, η αμερικανική κυριαρχία είναι σαρωτική. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι 23 από τις 30 πιο πολύτιμες επιχειρήσεις του κόσμου είναι αμερικανικές. Αμερικανικές είναι, επίσης, οι 60 από τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
    Στο Τop 100 των διεθνών επιχειρήσεων: η Κίνα έχει 11, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν από 5 η κάθε μία, η Ελβετία έχει 3, ενώ η Ινδία, η Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ έχουν από δύο. Μία εταιρεία έχουν η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Ιρλανδία, η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    ***

    Οργή των Ρεπουμπλικάνων για την τακτική των ανταρτών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν κατάφερε, ούτε στην έβδομη ψηφοφορία, να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της αφού οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν διχασμένοι και οι 20 «αντάρτες» αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος, τον Κέβιν Μακάρθι. Οι βουλευτές θα προχωρήσουν σε όγδοη ψηφοφορία.

    Ο Μακάρθι έλαβε 201 ψήφους (χρειαζόταν 218) και ο Μπάιρον Ντόναλντς 19 ψήφους. Ο 20ός «αντάρτης» των Ρεπουμπλικάνων, ο Ματ Γκετζ, ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής τον… Ντόναλντ Τραμπ. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν αναφέρει με σαφήνεια αν ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να είναι και μέλος της, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας εξωκοινοβουλευτικός δεν έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Ο Τραμπ προέτρεψε χθες τους αντάρτες να στηρίξουν τον Μακάρθι, αλλά εκείνοι τον αγνόησαν.

    ***

    …”Τώρα, η «προοδευτική διακυβέρνηση» μάς τελείωσε, την τελείωσε ο κ. Κουτσούμπας. Θεωρητικά, βέβαια, παραμένει ανοικτό μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας, όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ: το Σύνταγμα αφήνει το περιθώριο κυβέρνησης μειοψηφίας με ελάχιστο αριθμό βουλευτών, που θα τη στηρίζουν 120, μπορεί επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, αν έχουν από κοινού τουλάχιστον 120 βουλευτές, να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ομως, είναι σαφές ότι θα πρόκειται όχι απλώς για κυβέρνηση-καρικατούρα, που λέει ο κ. Κουτσούμπας, αλλά για κυβέρνηση-καλαμπούρι — και η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλα καλαμπούρια”. (Μιχάλης Μιχαήλ, Protagon.gr)

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή