Τι μας είπε ο Σεργκέϊ Λαβρώφ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα: ” Έχετε κάθε δικαίωμα να πάτε στα 12 μίλια τα χωρικά σας ύδατα”

Λαβρόφ Αθήνα

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη χώρα μας, μετά από τρία χρόνια. Ιιδιαίτερα αφού πραγματοποιείται σε μία περίοδο που εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.Σε μια συγκυρία, κατά  την οποία δοκιμάζεται  η διεθνής σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας,  καθώς η Τουρκία, σε ρόλο ταραξία  καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ότι :

  • Η Άγκυρα περιβάλλει την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών. Και είναι  προς το αμοιβαίο  συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να  θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια.
  • Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας. Και βέβαια είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά  υπενθυμίζει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους.
  • Έχει παράλληλα την πρόθεση να υπάρξει διεύρυνση στις διμερείς σχέσεις , ενώ έχει ήδη καλέσει τον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε  τη την υποστήριξη των τριών χωρών στον αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.

Η Ρωσία υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης

Από την πλευρά του ο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ:

  • Υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και με την επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.
  • Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου Ελλάδας και της Τουρκίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
  • Υπογράμμισε πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
  • Διατύπωσε τη «σοβαρή ανησυχία» του σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια που έρχεται -όπως τονίζει-  σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή