Τι μας λένε οι Οίκοι αξιολόγησης για τις εκλογές, τι απαντά ο στρατηγός Φλώρος στον Ερντογάν, τα παράδοξα του Μουντιάλ κ.ά.

Δημοσκόπηση Pulse: 7% μπροστά η ΝΔ, τελματωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτο θέμα η ακρίβεια

“Παράγοντα κινδύνου” για την ελληνική οικονομία θεωρεί η Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τις προσεχείς εκλογές, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θεωρηθεί μεν “εγγυητής της υγιούς οικονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, αλλά  “υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του”.

Κατά τη Handelsblatt, πιθανή συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν “μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις συνασπισμού ή νέες εκλογές”. Αυτό κατά τους αναλυτές θα οδηγούσε σε ανατροπές και καθυστερήσεις στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Ήδη η “αβεβαιότητα” για “καθαρό αποτέλεσμα απόλυτης πλειοψηφίας” στις προσεχείς ρκλογές οδηγεί τη μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS στην εκτίμηση ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν μέχρι τις εκλογές για να αναβαθμίσουν τη χώρα. Η Morgan Stanley αναμένει μάλιστα ότι η Ελλάδα θα λάβει τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας το νωρίτερο το 2024.

Επί του παρόντος, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα κατά την S&P και τη DBRS. Με τη Fitch είναι δύο βήματα, με τη Moody’s τρία.

***

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη το 2023. Με βάση το ρεαλιστικό δυσμενές σενάριο, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι, η οικονομία θα διαγράψει μία καλή πορεία εφέτος, και επιβράδυνση το 2023.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο θα αναφέρει για  εφέτος ότι η  ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί  με ποσοστό κοντά στο 5,5%-5,8%,έναντι 5,3% πρόβλεψης στο προσχέδιο.

Για τον επόμενο χρόνο, καταγράφεται επιβράδυνση, όμως όχι όμως ύφεση, και εκτιμάται ρυθμός χαμηλότερος από την εκτίμηση 2,1% του προσχεδίου. Στο κρίσιμο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα ίσως λίγο χαμηλότερο από το κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ ( προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,7%.

Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 10% εφέτος, από αρχική πρόβλεψη 8,8%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 4-5% (από αρχική πρόβλεψη 3%. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε   κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021,  εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ.   Δηλαδή, εφέτος θα είναι στο 169,1% και  για το 2023 θα πέσει στο 161,6% του ΑΕΠ.

***

Για όποιους ετοιμάζονται “να έρθουν νύχτα”. Μήνυμα για όσους θελήσουν να επιβουλευτούν την ελληνική κυριαρχία απέστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην ημερήσια διαταγή του προς το στράτευμα, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Επιθυμούμε την ειρήνη και εργαζόμαστε γι’ αυτήν… Όμως, όποιος κάνει το μοιραίο λάθος “να έρθει”, να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731, και είμαι βέβαιος ότι τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Ακόμα και για μια σπιθαμή εδάφους, για έναν βράχο, για μία ελληνική πέτρα. Γιατί όλα αυτά υπάρχουν επειδή πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος για να τα ‘χουμε. Βαρύ, πολύ βαρύ» τόνισε.

***

Μειωμένες οι τιμές του ρεύματος τον Δεκέμβριο. Ξεκίνησαν σταδιακά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους, τις ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις καταναλώσεις του μηνός Δεκεμβρίου.

Πρώτη η ΔΕΗ άνοιξε το χορό ανακοινώνοντας για τις καταναλώσεις μέχρι 500 kWh το μήνα στα 0,38 ευρώ/kWh έναντι 0,397 ευρώ/kWh τον Νοέμβριο. Για τις καταναλώσεις άνω των 500 kWh η χρέωση είναι στα 0,392 ευρώ/kWh έναντι 0,409 ευρώ/kWh. Οι χρεώσεις είναι μειωμένες κατά 4% έναντι του τρέχοντος μηνός.

Η Ελιν ανακοίνωσε για το πρόγραμμα της Power On! Home Comfort τιμή στα 0,285 ευρώ/kWh από 0,395 ευρώ/kWh τον Νοέμβριο. Πρόκειται για μείωση 27% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Σταδιακά και οι υπόλοιποι πάροχοι αναμένεται να αναρτήσουν τους τιμοκαταλόγους τους στις ιστοσελίδες τους σήμερα.

***

Ο… ακατάλληλος Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα εξαιρετικά καυστικό Editorial, η εφημερίδα New York Times ασκεί σκληρή κριτική στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ και προειδοποιεί ότι τυχόν επανεκλογή του το 2024, επισείει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για την αμερικανική δημοκρατία.

Όπως σημειώνει η έγκυρη εφημερίδα, “ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές επειδή προσπάθησε να υπονομεύσει την ακεραιότητα των προεδρικών εκλογών του 2020, λέει ότι θα είναι υποψήφιος ξανά για πρόεδρος το 2024. Η νέα του εκστρατεία ξεκίνησε με την ίδια ασχήμια, ψέματα και χάος όπως η προηγούμενη, αλλά εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την αμερικανική δημοκρατία”. 

“Ο κ. Τραμπ είναι ακατάλληλος για δημόσια αξιώματα. Ως πρόεδρος, έδειξε ότι είναι ανίκανος . Θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί από τη Γερουσία το 2019 για κατάχρηση εξουσίας και το 2021 για υποκίνηση εξέγερσης”.

***

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει έδαφος έναντι των ΗΠΑ λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους αλλά και των γενναίων επιδοτήσεων που θεσπίζει η Ουάσιγκτον για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών σε αμερικανικό έδαφος. 

Η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί σταθερά προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας των ΗΠΑ και η τελευταία απόφαση για ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων με 369 δισ. δολάρια έχει ήδη προκαλέσει την οργή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως των χωρών που διαθέτουν ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.   

Οι Γάλλοw πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ζήτησε μάλιστα να «ξυπνήσει» η Ε.Ε. και να απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα στήριξης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι τα αμερικανικά μέτρα θα πλήξουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία καθώς οι επενδύσεις θα στραφούν στις ΗΠΑ. (Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου, newmoney.gr)

***

Ένα διαφορετικό Μουντιάλ. Αν έχετε εισιτήρια για το Μουντιάλ του Κατάρ, σας περιμένει μία αξέχαστη εμπειρία. Εκτός αν πίνετε αλκοόλ, αν συμπεριφέρεστε αναιδώς, αν είστε επιρρεπείς στο περιστασιακό σεξ ή αν ανήκετε στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, οπότε πάλι σας περιμένει μία αξέχαστη εμπειρία, που όμως θα προτιμούσατε να αποφύγετε, διότι οι ως άνω συμπεριφορές επισύρουν ποινές στο κατά τα άλλα φιλελεύθερο Εμιράτο.

Αν πάλι βλέπετε το Μουντιάλ από τον καναπέ σας, σίγουρα θα το απολαύσετε, αρκεί να μην αισθάνεστε ενοχές για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον παραγκωνισμό των γυναικών, τους χιλιάδες γκασταρμπάιτερ που πέθαναν σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα, τις φήμες για δωροδοκίες αθλητικών παραγόντων και αντιπάλων ποδοσφαιριστών με πετροδολάρια. (Deutsche Welle)

Θήτα Ευγενικός

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή