Κώστας Μποτόπουλος

Τι μάθαμε από την πτώχευση της πλατφόρμας FTX : Οι τρείς λόγοι που χάθηκαν δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα, σε λίγες μέρες

Κάθε εβδομάδα με τον Κώστα Μποτόπουλο

Πριν απο 10 μέρες, η πλατφόρμα για κρυπτονομίσματα FTX, η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου, είχε αξία 32 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και στα μισά περίπου, γύρω στα 16 δισεκατομμύρια, υπολογιζόταν η προσωπική περιουσία του ιδρυτή της, του 30χρονου Sam Bankman-Fried (όνομα και πράγμα κυριολεκτικά: και -μπάρμπα- Σαμ και άνθρωπος των τραπεζών και καλά τηγανισμένος).

Σήμερα, η εταιρία είναι υπό πτώχευση, το ένα εκατομμύριο των πελατών της χάνουν τα λεφτά τους και το παιδί-θαύμα τελεί υπό καταδίωξη από εποπτικές αρχές, εισαγγελείς, τράπεζες, πελάτες και ίσως και τον Σκορτσέζε για την επόμενη, μετά το “Λύκο της Γουόλ Στριτ”, βουτιά του στα άδυτα της “σύγχρονης οικονομίας”.

Πώς “πεθαίνει” μέσα σε λίγες μέρες, μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων

Πώς “πεθαίνει” άραγε, μέσα σε λίγες μέρες, μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων, στο πιο προηγμένο κομμάτι της πιο προηγμένης μορφής -της Big Tech- της πιο προηγμένης ένωσης τεχνολογίας και οικονομίας; Από έναν συνδυασμό παραγόντων, που στην αφετηρία τους μόνο έχουν την οικονομία και στην πυρήνα τους την κοινωνία μας, όπως έχει (παγκοσμίως) εξελιχθεί.

Παράγοντας πρώτος, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων. Ένας κόσμος κέρδους χωρίς παραγωγή, τζόγου χωρίς ούτε μαθηματική βάση, χωρίς ούτε καν τον παράγοντα τύχη, καλπασμού (στο κενό) χωρίς όριο και χωρίς έλεγχο.Αλλά με φουσκωμένα τα πανιά του μοντερνισμού, της ελευθερίας (από κάθε φραγμό), του τεχνολογικού θαύματος.

Παράγοντας δεύτερος, η ανάμιξη των ειδών και των τομέων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Μη αρκούμενοι στο να τζιράρουν εικονικό χρήμα, η FTX κι ο φίλος μας ο Σαμ, λειτουργούσαν παράλληλα και σε ένα δεύτερο επίπεδο: μέσω μιας εταιρίας συναλλαγών, της Alameda, ίδρυσης και κυριότητας του Σαμ, τα κέρδη της FTX τζογάρονταν σε υψηλού ρίσκου συναλλαγές (στοιχήματα, στην πραγματικότητα) στην πέραν των κρυπτονομισμάτων εικονική οικονομία.

Τα χρήματα που κέρδιζε από κρυπτονομίσματα ο πελάτης της FTX τα επένδυε, πειθόμενος ή αναγκαζόμενος, σε συναλλαγές της Alameda σε άλλα χρηματιστηριακά, ή απλώς χρημστιστικά, προιόντα. Κι όλοι ήταν ευχαριστημένοι, όσο κέρδιζαν, χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο από το να τζιράρουν εικονικό χρήμα διάφορων μορφών.

Τα πράγματα χάλασαν όταν μια ειδικευόμενη στην οικονομία ιστοσελίδα σκέφτηκε να ελέγξει -όπως ακριβώς στην περίπτωση της Follie Folli- πού στο καλό στηριζόταν, οικονομικά και ελεγκτικά, αυτή η εταιρία Alameda, που μοίραζε όλο και περισσότερα κέρδη χωρίς να έχει τον παραμικρό πόρο.

Η άθλια εταιρική της διαυβέρνηση, η υπόγεια σχέση της με την FTX -ούτε η μία ούτε η άλλη εταιρία ήξεραν πόσους υπαλλήλους είχαν, ενώ το μεγάλο, και κοινό, αφεντικό, είχε εγκαταστήσει ένα σύστημα αυτόματου σβησίματος όλων των εντολών και μηνυμάτων-, η έλλειψη οποιασδήποτε εποπτείας, βγήκαν στην επιφάνεια και δημιούργησαν άμεσα μια “αντίστροφη πυραμίδα”: από εκεί που όλοι κέρδιζαν, όλοι άρχισαν να χάνουν. Πρώτα έχασε όλα της τα κεφάλαια η Alameda, μετά θέλησαν (ανεπιτυχώς) να πάρουν πίσω τα λεφτά τους όλοι οι πελάτες της FTX, στο τέλος χάθηκε όλη η (γνωστή και καταγεγραμμένη, δηλαδή εκτός φορολογικών παραδείσων) περιουσία του Σαμ. Και παράληλα έπεσε κατά 75% (65% συνολικά μέσα στο 2022) το bitcoin, η ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων.

Παράγοντας τρίτος, η απληστία, ένα νέο είδος απληστίας, προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εποχής. Στον Χονγκ- Κονγκ πρώτα και στις Μπαχάμες ύστερα είχε την “εδρα” της (μια έδρα στο κενό) η FTX. Τα τεράστια κέρδη δεν ώθησαν σε καλύτερη διακυβέρνηση, αλλά σε όλο και πιο σύνθστα σχήματα και όλο και πιο μεγάλα ρίσκα.

Όμορφο πράγμα ο σύγχρονος καπιταλισμός, αγγελικά πλασμένος

Η ανταγωνίστρια πλατφόρμα Binance, δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, πρώτα ανήγγελε ότι αποσύρει κάθε συμμετοχή της ή πελατών της στην FTX, προκαλώντας πανικό και bank-, ή μάλλον crypto-, run, στη συνέχεια ότι προτίθεται να αγοράσει την FTX για να τη σώσει και τελικά εγκαταλείποντας την ιδέα και οριστικοποιώντας την πτώση. Πτώση που μόνο μόλις κατέστη βέβαιη και αναπόφευκτη, μόνο τότε κινητοποίησε τους ως εκείνη τη στιγμή αμέριμνους επόπτες: πρώτα τη μπαχαμέζικη Επιτροπή Κεφαλαιογοράς, λόγω έδρας, και μετά την περίφημη αμερικανική, τη SEC, που θυμήθηκε να προστατέψει τους επενδυτές.

Πριν, κατά τη διάρκεια και ίσως και μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες, ο Σαμ διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο και για τις καλές του σχέσεις με το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού της Ουάσινγκτον.

Όμορφο πράγμα ο σύγχρονος καπιταλισμός, αγγελικά πλασμένος. Όσο βέβαια αφήνει κέρδη στους παίκτες σε βάρος των κορόιδων -γιατί όταν ξυπνήσουν τα κορόιδα  δεν είναι μόνο τα λεφτά που έχουν κάνει φτερά, αλλά και τα φύλλα συκής.

Κώστας Μποτόπουλος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή