Τι μάθαμε την εβδομάδα που πέρασε από τις εξελίξεις στη Συρία – Ο Ερντογάν, οι ΗΠΑ, η Μόσχα και εμείς…

Η εβδομάδα που πέρασε μας άφησε την αίσθηση της διπλωματικής ενίσχυσης της Άγκυρας  και του περιφερειακού ρόλου της στη Μέση Ανατολή.

Οδήγησε όμως τους παρατηρητές και στις ακόλουθες εκτιμήσεις:

  • Η πολιτική Τραμπ δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια ως προς τις αληθινές προθέσεις της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο
  • Ήταν χαρακτηριστική – και ενδιαφέρουσα για το ρόλο της στις διεθνείς υποθέσεις- η αφωνία της Ευρώπης σε όσα τραγικά συνέβησαν στη Συρία.
  • Ήταν απρόσμενη η σιωπή του Ισραήλ.
  • Ήταν εμφανής η εδραίωση του ρόλου του Πούτιν στη Μέση Ανατολή
  • Ο Ερντογάν, παρά τη νίκη του στα σημεία, στη γεωπολιτική σκακιέρα,  δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του και να εποικίσει με σουνίτες όλη την παραμεθόριο ζώνη σε βάθος 30-35 χλμ εντός της Συρίας. Η επιδίωξή του αυτή ακυρώνεται, τουλάχιστον στις περιοχές που οι Κούρδοι, με στρατηγικό πολιτικό ελιγμό, παρέδωσαν στο Συριακό στρατό.
  • Η Άγκυρα δοκίμασε τις σχέσεις της με τον Άσσαντ. Πίσω από τον Άσαντ όμως βρίσκονται και οι Ιρανοί και οι Ρώσοι. Δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν για χάρη του Ερντογάν.
  • Συνεπώς το πιθανότερο είναι ότι η Μόσχα θα μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού με σκοπό την εξεύρεση ενός συμβιβασμού για τις διευθετήσεις που αφορούν την εγκατάσταση Σύριων προσφύγων στις παραμεθόριες περιοχές που οι Κούρδοι παρέδωσαν στον έλεγχο του Συριακού στρατού.
  • Σε ό,τι αφορά τα δικά μας, παραμένει η απειλή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ – και ενδεχομένως στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο – παρά τα “περιοριστικά μέτρα” εις βάρος της που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
  • Ενισχύθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Σε ό,τι αφορά το Κουρδικό ζήτημα, μετά την εισβολή Τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, επισημαίνεται ότι “από την έκβαση του πολέμου στη βορειοανατολική Συρία θα κριθεί το εάν ο Ερντογάν θα συνεχίσει την πειρατεία στην κυπριακή ΑΟΖ και βεβαίως εάν θα περάσει στην επίθεση και στο ελλαδοτουρκικό μέτωπο” (Σταύρος Λυγερός – Πρωτο Θέμα). Μ’ αυτή την έννοια, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία όχι μόνο μας αφορούν, αλλά επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια:

Όσο διαρκεί ο πόλεμος στη βορειοανατολική Συρία και όσο είναι ανοικτό το μέτωπο στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να εμπλακεί σε περιπέτειες και στα δυτικά της, δηλαδή να προκαλέσει κρίση και με την Ελλάδα. Αυτό, όμως, αναπόφευκτα θα συμβεί και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, εάν η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία τελικώς επιτύχει τον αντικειμενικό σκοπό της.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή