Τη μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης της χώρας απέκτησε η Κεφαλονιά

Τη μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης και παραγωγής πόσιμου νερού σε ημερήσια βάση, απέκτησε η Κεφαλονιά.

Η μονάδα εγκαινιάστηκε από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του νησιού τις θα λειτουργήσει στο Αργοστόλι, παράγοντας καθημερινά 8.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού. Μικρότερες μονάδες έχουν εγκατασταθεί στο Φισκάρδο και στην Άσσο που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το υπόλοιπο νησί υδρεύεται από γεωτρήσεις.

Το Αργοστόλι φιλοξενεί 15.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, που φτάνουν τους 40.000 τους καλοκαιρινούς μήνες. H μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει κατά μέσο όρο έως 200 λίτρα νερού ανά άτομο.

Το Αργοστόλι σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Κεφαλλονιάς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ξηρασίας και έλλειψης υπόγειων νερών, διαθέτει άφθονο νερό χάρη στις πηγές του Κουτάβου.

«Αυτές οι πηγές, αναβλύζουν μεγάλες ποσότητες νερού από τα πετρώματα που κατευθύνονται στην λιμνοθάλασσα αλλά το νερό είναι γλυφό» αναφέρει ο κ. Διονύσης Γεωργόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Μεσόγειος ΑΕ που έχει αναλάβει την κατασκευή και την λειτουργία του έργου για επτά χρόνια. Το νερό αυτό, έχει αυξημένα χλωριόντα που το καθιστούν απαγορευτικό τόσο για την πόση όσο για την οικοσυσκευή καθώς έχει διαβρωτικές ιδιότητες. Υπολογίζεται ότι το νερό του Αργοστολίου εμφανίζει περίπου 1000 mg/l χλωριόντων όταν τα διεθνή όρια είναι 250 mg/l.

Η αφαλάτωση που κόστισε 3,6 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΡΑ) θα επεξεργάζεται το υφάλμυρο νερό των πηγών και θα παράγει καθαρό πόσιμο νερό, που θα επιβαρύνει την ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς με 0,22 λεπτά ανά κυβικό. Όπως λέει η εταιρεία που κατασκεύασε το έργο, η δημοτική επιχείρηση θα αποφασίσει πως θα καλυφθεί αυτό το κόστος. Πρόκειται όμως για μία απόφαση που δεν θα χρειαστεί να λάβει σύντομα καθώς για ένα χρόνο το νερό προβλέπεται να έχει την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, αναπτύσσεται στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και έχει ήδη αναλάβει την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την ΣΔΙΤ Ηλείας για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων σε συνεργασία με την J&P Άβαξ. Η εταιρεία έχει επίσης στο ενεργητικό της αρκετά έργα διαχείρισης νερού μεταξύ των οποίων υποδομές αφαλάτωσης στην Μύκονο, στην Πάφο, στον Αλμυρό ποταμό, διυλιστήρια νερού στον Πηνειό και την Κύπρο κ.α. Η εταιρεία στην οποία ελέγχει το 50% η Eurobank και ο όμιλος Λασκαρίδη, αναπτύσσεται επίσης στην παραγωγή βιοαερίου από απορρίμματα αλλά και στις ΑΠΕ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή