Ποιά οικονομικά μέτρα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το 2019 και για ποιά δεσμεύτηκε για … του χρόνου (video)

Με τη φράση: “Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους”, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το Ζάππειο ένα “ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης” και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την “σαφή πορεία ανάκαμψης” που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι “βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ”.

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι “είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια” και “είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της παρένθεσης”, για να τονίσει πως “όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας”.

Όπως διευκρίνισε περίπου τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» των δανειστών και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν. Ετσι:

— 3,6 δισ. θα δοθεί για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος και εξοικονομούμε χρήματα από τους τόκους γιατί το επιτόκιο είναι ακριβό.

— 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για οριστική έξοδο από την κρίση. «Ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό (escrow account) που θα καταθέσουμε 5,55 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2022. Εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% αλλά παράλληλα μας δίνεται δημοσιονομικός χώρος για μια νέα πολιτική.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πακέτο που παρουσιάζει θα εξασφαλίσει υψηλότερη ανάπτυξη και έτσι θα πιάνεται το 3,5% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό του ειδικού λογαριασμού (έως ποσοστό 1% του ΑΕΠ).

«Θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να κινδυνεύει ούτε κατά ένα ευρώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα με βάση τα στοιχεία υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ. Για το 2020 διαμορφώνεται επιπλέον χώρος 800 εκατ. ευρώ και για το 2021 επιπλέον 1,22 δισ. και το 2022 επιπλέον 2,330 δισ. ευρώ. Σε αυτόν τον χώρο προστίθεται 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά και έτσι διαμορφώνεται το πλαίσιο για αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης, αρχής γενομένης από το 2019.

Ειδικά για φέτος το πακέτο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα για το 2019 που νομοθετείται άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα αλλά θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος είναι:

– Η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% δηλαδή στα επίπεδα που ίσχυαν το 2014 (πριν την αυξήσει στο 24% η σημερινή κυβέρνηση το 2015).

– Η μετάταξη όλων των τροφίμων από ΦΠΑ 24% στο 13%

– Ημείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, από 13% στο 6% για νοικοκυρά και επιχειρήσεις.

– Η διανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης που θα ανέρχεται στο μισό της μηναίας συνταξιοτοτικής δαπάνης. Για τις χαμηλές συντάξεις θα ισούται σχεδόν με το ύψος της σύνταξης και θα μειώνεται για τις μεγαλύτερες.

Ταυτόχρονα εξήγγειλε σειρά μέτρων για την επόμενη τριετία υποστηρίζοντας πως η κατάσταση της οικονομίας το επιτρέπει διότι στα δημόσια ταμεία υπάρχει ένα απόθεμα ρευστότητας που υπερβαίνει τα 31 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά περίπου αποτελούν τους κόπους του ελληνικού λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Συγκεκριμένα:

[more]

 

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από το χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:

-Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.
Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

-Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

-Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

-Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

-Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

-Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

-Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

-Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

-Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε κλείνοντας, ότι η κυβέρνηση ζητά αύριο τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής και για αυτό το σχέδιο θα ζητήσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 του Μάη και φυσικά την οριστική του έγκριση να το υλοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου Οκτωβρίου.

«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο:

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή