Τι μπορεί να μας συμβαίνει αν όλα πάνε στραβά αλλά εμείς συνεχίζουμε να χαμογελάμε…

Ορισμένοι αρνούνται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ακόμη κι αν είναι απογοητευμένοι από τη ζωή τους επιλέγουν να χαμογελούν.

Οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε για τη «χαμογελαστή κατάθλιψη» «smiled depression».

Το σήμα κατατεθέν της χαμογελαστής κατάθλιψης; η θλίψη. Το χαμόγελο είναι άμυνα στην προσπάθεια να καλύψουν τα αληθινά συναισθήματα. Θλίψη από χωρισμό, επαγγελματικές δυσκολίες ή απώλεια του νοήματος της ζωής. Βιώνεται και σαν μια σταθερή και γενικευμένη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, με συναισθήματα άγχους, φόβου, θυμού, κόπωσης, ευερεθιστότητας, απελπισίας και απόγνωσης, δυσκολίες στον ύπνο, απουσία αίσθηση απόλαυσης σε ευχάριστες δραστηριότητες, χαμηλή ενεργητικότητα και διάθεση.

Για τους ειδικούς , η «χαμογελαστή κατάθλιψη» πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία ειδική παθολογική κατάσταση. Ο πλησιέστερος επιστημονικός όρος είναι η «άτυπη κατάθλιψη», όπως χαρακτηριστικά γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», επικαλούμενοι ειδικούς.

Πώς είναι δυνατόν όμως οι καταθλιπτικοί να έχουν ένα τόσο χαμογελαστό πρόσωπο; Για την ειδικό, Ολίβια Ριμς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται πάντα με τα ίδια συμπτώματα , δηλαδή, άσχημη διάθεση, κλάματα και απομόνωση.

Υπάρχουν πολλοί που φορούν «προσωπείο» κρύβοντας εύκολα το πρόβλημά τους. Και μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι πιο ευεπίφοροι στην αυτοκτονία. Το ανησυχητικό είναι ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από «χαμογελαστή κατάθλιψη», όλο και αυξάνονται, προσθέτει η Ολίβια Ριμς.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή