Τι μπορεί να σημαίνει η συγχώνευση της Deutsche Bank για την Γερμανική οικονομία

Η Deutsche Bank υποτίθεται ότι θα ήταν κάτι σαν επόπτης της γερμανικής βιομηχανίας, βοηθώντας τους Γερμανούς βιομηχάνους να χρηματοδοτούν το εξωτερικό εμπόριο.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Deutsche Bank AG μπήκε σε νέες αγορές και νέες δραστηριότητες, με ένα όραμα: να προβάλει σε διεθνές επίπεδο τις γερμανικές χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Τώρα οι φιλοδοξίες αυτές διακυβεύονται. Η τράπεζα έχει «καεί» από τους δ/νοντες συμβούλους που έχουν περάσει και έχει ξεκινήσει τέσσερα σχέδια αλλαγής πλεύσης τα τελευταία χρόνια.

Λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού από τη Wall Street, έχει αγωνιστεί να αυξήσει τις πωλήσεις της στην επενδυτική τραπεζική, ωστόσο έχει φανεί και διστακτική να κάνει βαθύτερες τομές, εν μέρει λόγω του ότι το τμήμα αυτό της αποφέρει πάνω από τα μισά της έσοδα.

Αυτή την περίοδο σκέφτεται τη συγχώνευση με τη μεγάλη της εγχώρια αντίπαλο: την Commerzbank AG, η οποία επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Olaf Scholz, στηρίζει τη συμφωνία. Η ιδέα έγκειται στο ότι με τη συγχώνευση δυο τραπεζών θα δημιουργηθεί μια ισχυρή που θα μπορεί να αντέξει καλύτερα την επόμενη ύφεση ή μια οικονομική κρίση.

Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να κατέχει μερίδιο 15% στην Commerzbank, από τότε που διέσωσε την τράπεζα μια δεκαετία πριν.

Περισσότερα σε λέξεις

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και οι επενδυτές περιμένουν να δουν τι μπορεί να σημάνει αυτό για τη συνέχεια. Αν η συμφωνία αποτύχει, κάποιοι υποθέτουν ότι μια ξένη τράπεζα, όπως πχ. η ιταλική UniCredit SpA, θα θελήσει να εξαγοράσει την Commerzbank. Επίσης, ακόμα και η Deutsche Bank μπορεί να είναι πλέον ευάλωτη σε μια εξαγορά από ξένους. Και μια τέτοια έξωθεν παρέμβαση θα αποτελούσε πλήγμα για το γερμανικό γόητρο.

Το μέλλον της Deutsche Bank είναι θέμα εθνικής σημασίας. Περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας εξαρτάται από τον κλάδο των εξαγωγών – και οι εξαγωγές με τη σειρά τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Deutsche Bank και την Commerzbank για την παροχή εμπορικών χρηματοδοτήσεων και άλλων σημαντικών τραπεζικών υπηρεσιών. Καθώς οι ανησυχίες για την επόμενη ύφεση αρχίζουν να εμφανίζονται πάνω από την Ευρώπη, δημιουργούνται ανησυχίες ότι η Γερμανία μπορεί να μην έχει στα χέρια της μεγάλο μέρος της εγχώριας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας σε περίπτωση που χτυπήσει αυτή η ύφεση.

Βασικό αντεπιχείρημα στη συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι ότι θα δημιουργηθεί μια τράπεζα υπερβολικά μεγάλη για να πέσει έξω. Επίσης, μπορεί να χαθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας.

Οι γερμανικές εφημερίδες έχουν αποκαλέσει το πιθανό deal ως «ατίμωση» και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δεσμευτεί να μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις, αν δεν εγκαταλειφθεί η ιδέα. Επίσης, η Deutsche Bank μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει νέες μετοχές πολλών δισ. για να καλύψει το κόστος της συγχώνευσης, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση (dilution) των υφιστάμενων μετοχών.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 12μηνο η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει πάνω από 37%.

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή