Τι περιμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 140 δις ευρώ

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών

Την “Κατά συνθήκη” ρύθμιση χρεών σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπολογίζοντας τις ανάγκες της οικονομίας, τις εκλογικές σκοπιμότητες αλλά και τις επιφυλάξεις των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν προχωράει σε καμία ανακοίνωση για τις 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Τελωνεία, μέχρι τουλάχιστον να επιστρέψει από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θέλοντας να αποφύγει πρόσθετες τριβές με τους δανειστές όσο παραμένουν στον αέρα οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους η κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια τύχη φαίνεται πως θα έχουν και οι 120 δόσεις για τα χρέη 30 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση πάντως έχει λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.

Την αρχή έκανε το υπουργείο Εσωτερικών, που έσπευσε να καταθέσει διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή, για 100 δόσεις για χρέη προς τους δήμους. Η ρύθμιση αυτή καλύπτει χρέη από δημοτικά τέλη και φόρους, μισθώματα, πρόστιμα και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας. Θα ξεκινήσει και αυτή τον Μάρτιο και θα μείνει ανοικτή για 4 μήνες από την έναρξή της, έως τον Ιούλιο.

Προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ και διαγραφή προσαυξήσεων, έως 100% για εφάπαξ εξόφληση, 80% αν επιλεγούν 2-4 δόσεις ή 50% για περισσότερες δόσεις. Αν όμως καθυστερήσει η πληρωμή μις δόσης θα επιβάλλεται επιβάρυνση 5% και αν μείνουν απλήρωτες 3 δόσεις η ρύθμιση χάνεται.

Έτοιμο εμφανίζεται και το υπουργείο Εργασίας για να ξεκινήσει τον Μάρτιο η ρύθμιση των 120 δόσεων. Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί αλλά, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες η ρύθμιση θα περιλαμβάνει δύο βασικές επιλογές:

[more]

α) δόσεις και «κούρεμα» (επανυπολογισμό προς τα κάτω) έως 70% συνολικά των χρεών, μ διαγραφή και μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016

β) δόσεις χωρίς «κούρεμα» βασικής οφειλής αλλά μόνον των προσαυξήσεων, για χρέη μετά το 2016.

Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται από τον οφειλέτη που θα επιλέγει και το αντίστοιχο «πακέτο» (μεγαλύτερη μείωση οφειλής για μικρότερο αριθμό δόσεων) αλλά και από το ελάχιστο όριο πληρωμής ανά μήνα, που για αγρότες θα ορίζεται στα 30 ευρώ και για τους αυταπασχολούμενους σε 50 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, για οφειλή 300 ευρώ ένας αγρότης θα επιλέγει έως 10 δόσεις των 30 ευρώ ενώ οι υπόλοιποι έως 6 δόσεις των 50 ευρώ ή, για οφειλή πχ 4800 ευρώ, οι αγρότες θα δικαιούνται έως 120 δόσεις και οι επαγγελματίες έως 96 δόσεις των 50 ευρώ.

Για τους αγρότες πάντως μπορεί να μην προκύπτει «κούρεμα» βασικής οφειλής εφόσον οι αρχικές οφειλές από εισφορές στον ΟΓΑ ήταν πολύ χαμηλές.

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για χρέη σε εφορία και Τελωνεία αναμένεται να έρθει ταυτόχρονα ή μετά την ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά. Θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και μείωση στις προσαυξήσεις, αλλά δεν θα οδηγεί σε μείωση της αρχικής οφειλής –σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς τουλάχιστον.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή