Τι πιθανότητες υπάρχουν να αναβαθμίσει σήμερα η S&P την Ελληνική οικονομία. Τι αναφέρει σε έκθεσή της η Societe Generale

Σήμερα το βράδυ η S&P ανακοινώνει το αποτέλεσμα του review της ελληνικής αξιολόγησης και πολλοί αναμένουν την (πρόωρη) επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης τοποθετεί αυτή τη στιγμή την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο BB+ με σταθερές προοπτικές.

Ωστόσο, η Societe Generale, σε ανάλυσή της θεωρεί πως τώρα δεν είναι το καλύτερο timing για μια αναβάθμιση, επειδή η πολιτική αβεβαιότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, πριν από τις εκλογές. Πολλοί άλλωστε διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι η όποια αναβάθμιση θα συμβεί έως το τέλος του 2023 και πάντως μετά τις κάλπες.

«Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά υιοθετούν μία προσεκτική προσέγγιση στις αναβαθμίσεις και για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις και μία επιστροφή σε προηγούμενες αξιολογήσεις, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα όποια ρίσκα», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Οι εκλογές του Μαΐου είναι ένα από τα ρίσκα που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα», προσθέτουν. Στο χειρότερο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Societe Generale, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορούσε να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικονομική και δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας.

«Αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναμένεται να αναβαθμίσουν πριν να μετριαστεί η αβεβαιότητα γύρω από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», τονίζεται.

Η S&P αναβάθμισε για τελευταία φορά την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 και η Fitch τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί φέτος γύρω στο ένα σκαλοπάτι ανά έτος.

Επομένως, η Societe Generale πιστεύει ότι το πιθανότερο timing της αναβάθμισης της Ελλάδας στο BBB- (δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα) είναι στις 20 Οκτωβρίου για την S&P και στην 1η Δεκεμβρίου για την Fitch.

Καμία δημοσίευση για προβολή