Τι πρέπει να γίνει για να κερδηθεί το στοίχημα της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης-Ο κομβικός ρόλος των τραπεζών – Τι πρέπει να αλλάξει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

απώλεια εσόδων

«Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση με τις τράπεζες. Μέχρι και ο Στουρνάρας τους είπε ότι η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα  ήταν αρνητική στους πρώτους πέντε μήνες του 2021». Με αυτές τις φράσεις στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δίνει το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ενόψει της έναρξης χρηματοδότησης επενδύσεων και δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης  ήταν κατηγορηματικός λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν καλύψουμε το ποσοστό επενδύσεων, χαθήκαμε» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες σε επενδύσεις.

Το “στοίχημα” της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Πράγματι το άγχος που διακατέχει τα υψηλά κλιμάκια στην πλατεία Συντάγματος είναι αν θα απορροφώνται εγκαίρως οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού τα περίπου 31 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2026 με ένα μικρό ενδεχόμενο να δοθεί ένα έτος παράταση, δηλαδή μέχρι το 2027. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις με βάση τον προϋπολογισμό τους και δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτούνται υπερβάσεις.

Η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης  που είναι διπλάσιοι από τα μέχρι σήμερα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα  είναι «το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κάνει λόγο για “μεγάλες επενδύσεις που αφορούν τους πάντες, όπως  εξοπλισμούς στα νοσοκομεία, ψηφιακές τάσεις στα σχολεία και κατάρτιση 500.000 – 600.000 ανθρώπων, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες”.

Ο κομβικός ρόλος των τραπεζών

Για να υπάρξει όμως έγκαιρη απορρόφηση και υλοποίηση επενδύσεων ο ρόλος των τραπεζών είναι κομβικός. Διότι πρέπει να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση επενδυτικών και οι οποίες λόγω της πανδημίας εμφανίζονται να μην πληρούν στο ακέραιο τα αποκαλούμενα τραπεζικά κριτήρια.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο οι τράπεζες, πάντα το πλαίσιο που θέτουν οι εποπτικές αρχές, θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα αξιολογώντας αποτελεσματικότερα και ταχύτερα βιώσιμα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια, και όχι μόνο στηριζόμενες σε αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και σε εγγυήσεις.

Από την άλλη και οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις μεγέθυνσης, καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και διαφάνειας, αλλά κυρίως να καταρτίσουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση.

Η πρόκληση των επενδύσεων

Τόσο το κράτος, όσο και οι τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πρέπει τάχιστα να περάσουν στην εποχή του ESG, δηλαδή της περιβαλλοντικής κοινωνικής διακυβέρνησης για την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, με προώθηση του οικονομικού και εταιρικού μετασχηματισμού, της ψηφιοποίησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

«Δεν ζητάμε από τις τράπεζες να σκορπάνε λεφτά και να δίνουν δανεικά και αγύριστα, όπως στο παρελθόν» σημειώνουν με νόημα στην κυβέρνηση αλλά « δεν είναι δυνατόν μόνο 30.000 επιχειρήσεις να πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια δανεισμού». Και προσθέτουν ότι «δεν μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να σηκώσουν το βάρος υλοποίησης περισσότερων των 1.000 επενδυτικών σχεδίων σε 170 τομείς δραστηριότητας, όπως περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα θα πρέπει οι τράπεζες να επιδείξουν ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αλλά και να στηρίξουν  επιχειρήσεις στη μεταβατική περίοδο από τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων έως να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να υπάρχει σημαντική ροή ευρωπαϊκών πόρων προς τη χώρα μας».

Καμία δημοσίευση για προβολή