Τί προτείνει η ΤτΕ για την αναστροφή του brain drain. Εμφαση στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας με ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας

Τρεις παρεμβάσεις για την αναστροφή του brain drain στην Ελλάδα, η οποία αποδεικνύεται επώδυνη και δύσκολη διαδικασία, προτείνει στην ενδιάμεση έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, κρίνει ότι θα πρέπει να αναδιοργανωθεί ο παραγωγικός τομέας της χώρας και το βάρος να πέσει στους τομείς της καινομίας και των εξωστρεφών δράσεων.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνει :

Πρώτον, την παροχή άμεσων φορολογικών κινήτρων σε επαναπατριζόμενους επιστήμονες και σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τέτοιους επιστήμονες (για παράδειγμα μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και επενδυτικών κινήτρων. Παρόμοια φορολογικά κίνητρα μπορούν να δοθούν και σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύονται από επαναπατριζόμενους επιστήμονες, ενώ παράλληλα η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ομαλή ένταξη των νεοεισερχόμενων ηλικίας κάτω των 25 ετών στην αγορά εργασίας μπορεί να ανακόψει την τάση φυγής. Εξάλλου, η στήριξη του επιχειρείν και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Δεύτερον, εκτιμά πως με την ισχυροποίησή τους οι επιχειρήσεις των κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι σε θέση να συμμετέχουν σε προγράμματα σύμπραξης με επιχειρήσεις του εξωτερικού, στα οποία η συμμετοχή των αποδήμων ως γέφυρας γνώσεων αποφέρει σημαντικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε σύγχρονους τρόπους παραγωγής και διοίκησης που απέκτησαν κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό.

Τρίτον, η καταγραφή των αναντιστοιχιών στην αγορά εργασίας επιτρέπει την αποτελεσματική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος με γνώμονα τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Δράσεις πολιτικής προς την κατεύθυνση αυτή είναι σύμφωνα με την ΤτΕ: η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, η ενίσχυση των ανθρωπιστικών σπουδών, η δυνατότητα χρηματοδότησης των ερευνητικών πανεπιστημιακών προγραμμάτων από τον ιδιωτικό τομέα, η διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η δημιουργία δομών κινητικότητας ερευνητών, η βελτίωση των εσωτερικών συνδέσεων, η υποχρεωτική επέκταση του θεσμού της μαθητείας και η παροχή οικονομικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, π.χ. με τη μορφή φοροαπαλλαγών, για την ανάπτυξη προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας καθώς και εκπαίδευσης του προσωπικού τους στις νέες τεχνολογίες.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή