Τι προβλήματα αναλαμβάνει ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

Η επιλογή του Γιώργου Στάσση, προκρίθηκε μεταξύ τριών υποψηφίων και την πρόσκληση του στην Ελλάδα χειρίστηκαν αποκλειστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν ήταν και τα δύο πολύπειρα στελέχη της πάλαι ποτέ ελληνικής «S&B Ορυκτά» Ευθύμιος Βιδάλης και Κρίτων – Λεωνίδας Ανεβλαβής.

Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Στάσσης, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Kingston της Μ. Βρετανίας και κάτοχος του MBA στο Construction  Management είχε εξαετή θητεία (2008 – 2014) στην Enel Green Power Hellas, σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα μαστιζόταν από την οικονομική κρίση και τους Ιταλούς να φέρονται τότε αποφασισμένοι να αφήσουν την ελληνική αγορά.

Ο Γιώργος Στάσσης, πέτυχε δρομολογώντας σειρά έργων σε φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά κι εκείνο του Καφηρέα στην Εύβοια, να κρατήσει τον κολοσσό στην ελληνική πράσινη ενέργεια. Η εμπειρία του στις ΑΠΕ είναι δεδομένη, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, και θα αποδειχθεί πολύτιμη και για την αναζήτηση των νέων δρόμων της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού.

Η συμμετοχή του Γιώργου Στάσση στη διοίκηση της ΔΕΗ σηματοδοτεί τους στόχους της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗ:

  • Την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ),
  • Τη στροφή της δημόσιας εταιρίας σε άλλες δραστηριότητες όπως οι ΑΠΕ και η ηλεκτροκίνηση,
  • Την έξοδο της σε διεθνείς αγορές,
  • Της εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

Τα προβλήματα που θα κλειθεί να λύσει ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ

Περισσότερα σε λέξεις

Η ΔΕΗ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση:

  • Με έναν αρκετά αρτηριοσκληρωτικό διοικητικό μηχανισμό και το κυριότερο
  • Με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από τα κόστη που επωμίζεται με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων μέχρι τη «νάρκη» των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος ύψους 3 δισ. ευρώ.
  • Την απόπειρα να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ και κυρίως το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων που θα πρέπει να εκπονηθεί – σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες – αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση των εργαζομένων. Όπως, σημειώνουν, άνθρωποι που έχουν ζήσει για χρόνια τη δημόσια εταιρία, μπορεί η πρόσφατη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων να μη συνάντησε ιδιαίτερα σθεναρή αντίσταση, ωστόσο δεν αποκλείεται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ να αποτελέσει την ευκαιρία για την εκδήλωση της τελευταίας μάχης των χαρακωμάτων από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.
  • Τέλος από τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά του ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ είναι κι αυτό της Πτολεμαϊδας V, της επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ στη λιγνιτική παραγωγή. Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και για την τύχη του συγκεκριμένου project με δεδομένη την ευρωπαϊκή πολιτική για απανθρακοποίηση της αγοράς.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ