Τη "διπλάσια απόσταση" πρέπει να διανύσει η Νοτοπούλου για να φτάσει τον Ταχιάο στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Την κούρσα για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης οδηγεί ο «γαλάζιος» κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος έχει αφήσει μακράν πίσω του την εκλεκτή της κυβέρνησης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας αποσπά σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τη νεαρή υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης και, εφόσον είναι εκείνη με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο, μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά, φτάνοντας μέχρι του σημείου να επιτύχει θριαμβευτική εκλογή με double score.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc το διάστημα 1 έως 7 Φεβρουαρίου σε δείγμα 800 νοικοκυριών, οι δημότες της Θεσσαλονίκης δίνουν την πρωτιά στον κ. Ταχιάο, ο οποίος, ανάμεσα σε έντεκα υποψήφιους που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον εν λόγω δήμο, προπορεύεται με ποσοστό με 21,6%.

Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 11%, κατατάσσεται η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και έπεται ο υποστηριζόμενος από το Κίνημα Αλλαγής πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, με 8,8%, πολύ κοντά στον οποίο πλασάρεται, με 8,1%, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Ορφανός, που δεν πήρε το χρίσμα της Πειραιώς και κατεβαίνει με «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο.

Ακολουθούν στην πέμπτη και στην έκτη θέση δύο ακόμη πρόσωπα που κινούνται μεν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, πλην, όμως, απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικά ακροατήρια. Στο 6% μετρήθηκε η απήχηση που έχει ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε νομάρχης και περιφερειάρχης και αφού διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος, στη συνέχεια πολιτεύτηκε με ακροδεξιά σχήματα. Στο 5,5% καταγράφηκε, από την άλλη, η επιρροή του πρώην αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος διετέλεσε συνεργάτης του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, αλλά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Περισσότερα σε λέξεις

Πιο χαμηλά κατατάσσονται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος (2,7%), ο Πέτρος Λεκκάκης (2,3%), ο οποίος κινείται κεντροαριστερά και θέλει να διεκδικήσει την «προίκα» του απερχόμενου δημάρχου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χάρης Αηδονόπουλος (2,1%), που κινείται κεντροδεξιά, όπως και ο πρώην αντιδήμαρχος Μάκης Κυριζίδης (1,6%). Και η ενδεκάδα των υποψηφίων κλείνει με τον Οικολόγο Μιχάλη Τρεμόπουλο (1,6%).

Ο «γαλάζιος» υποψήφιος παίρνει κεφάλι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερη απήχηση στους άνω των 65 ετών. Η δε βασική ανταγωνίστριά του κλείνει ελαφρώς την ψαλίδα στη μέση ηλικία (45-64), ωστόσο η ίδια βλέπει να είναι κάτω από τον μέσο όρο η επιρροή της στις νεότερες ηλικίες (17-44) όπου ανήκει. Η κυβερνητική υποψήφια εμφανίζει μεγαλύτερη διείσδυση στις γυναίκες (13,6%), ενώ ο κ. Ταχιάος πείθει περισσότερο τους άνδρες, που τον προτιμούν σε ποσοστό 24,4%, τριπλάσιο από το ισχνό 8,1% της κυρίας Νοτοπούλου.


Εμφατική είναι η υπεροχή του εκλεκτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση που βρει απέναντί του στον δεύτερο γύρο την κυβερνητική υποψήφια. Τον κ. Ταχιάο δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν το 51,9% όσων ψηφίσουν τον κ. Ορφανό, το 47,4% των ψηφοφόρων του κ. Ψωμιάδη, το 42,3% του κ. Ζέρβα και το 39,8% του κ. Βούγια. Από την άλλη, η κυρία Νοτοπούλου μπορεί να ελπίζει στο 28,9% όσων προτιμούν τον κ. Βούγια, πλην, όμως, μια τέτοια επίδοση είναι απολύτως ανεπαρκής για να φέρει ανατροπή. Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης, δύο στους τρεις Θεσσαλονικείς δεν είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Στην ιεράρχηση, τέλος, των τοπικών προβλημάτων, οι Θεσσαλονικείς κατατάσσουν στην πρώτη θέση την καθαριότητα (έτσι απάντησε το 77% που είχε τρεις επιλογές) και ακολουθούν το κυκλοφοριακό (32,5%), το συγκοινωνιακό (20,5%), το οδικό δίκτυο (19,5%), η αστυνόμευση (9,5%) και το πράσινο (7,2%).

Πηγή: protothema

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ