Τη “νέα” εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά η Πολιτική Γραμματεία, υπό τον φόβο νέων απωλειών στις εθνικές εκλογές

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση νέας εκλογικής στρατηγικής και αναστροφής του κλίματος κατάρρευσης που επικρατεί, μετά τις Ευρωεκλογές, στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος .

Οι προσπάθειες των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζονται στο να δοθεί η εικόνα ενότητας ενόψει των εθνικών εκλογών αλλά και να βρεθεί ένα νέο αφήγημα προκειμένου να καταφέρει το κυβερνών κόμμα να «ψαλιδίσει» τη διαφορά με τη ΝΔ.

Ωστόσο, το αφήγημα αυτό δεν μπορεί να είναι στρατηγικά διαφορετικό από εκείνο των Ευρωεκλογών, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος για να εμπεδωθεί στα στελέχη, αλλά και στην εκλογική βάση, μια αλλαγή γραμμής ικανής να ανατρέψει το κλίμα καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ που διαπερνά την κοινωνία και εκφράστηκε εμφαντικά την περασμένη Κυριακή στις κάλπες.

Τα μηνύματα ωστόσο δεν είναι θετικά καθώς το ένα μετά το άλλο κυβερνητικά στελέχη ασκούν κριτική για την επικοινωνιακή τακτική πριν τις εκλογές καθώς και την διαχείριση της βαριάς ήττας. Η πιο ενδιαφέρουσα και γενναία  τοποθέτηση  ήταν αυτή της  βουλευτού Γεωργίας Γεννιάς: «Δεν είναι  τρελός ο λαός» δήλωσε  συμπυκνώνοντας σε αυτή τη φράση όλη την  ουσία για την ερμηνεία του εκλογικού  αποτελέσματος.

Η ανασύνταξη δυνάμεων που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολη σε ό,τι αφορά τους κεντρώους ψηφοφόρους του, καθώς πολλοί από αυτούς εκτιμάται πως στις εθνικές εκλογές θα στραφούν είτε προς το νικητή είτε προς τις ρίζες τους στο ΠΑΣΟΚ (σήμερα ΚΙΝ.ΑΛ.). Σε ό,τι αφορά πάλι τους κλασσικούς αριστερούς παλαιούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ οι φόβοι της Κουμουνδούρου είναι ότι είτε δεν θα συσπειρωθούν (όπως και στις Ευρωεκλογές) ή κάποιοι θα προτιμήσουν το “ανατέλλον” αριστερό κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Από όλη αυτή την κινητικότητα αρκεί η απώλεια ενός 4% για να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικού χαρακτήρα περιπέτειες, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

Το βέβαιο είναι ότι βασικές πολιτικές επιλογές που βαραίνουν και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα – ή ταύτισή του με τον Πάνο Καμμένο για ένα μακρύ διάστημα στην κυβέρνηση και η αποτυχημένη απόπειρά του να διεμβολίσει το ΚΙΝ.ΑΛ. – που κατέληξε σε μια “Προοδευτική Συμμαχία” με περιφερόμενους “αεριτζήδες” – δεν θα συζητηθούν σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία. Αυτό θα σήμαινε σοβαρές διαστάσεις απόψεων και εντάσεις, που κρίνεται ότι είναι της στιγμής αυτής… Τώρα προέχει το αφήγημα των εθνικών εκλογών, πράγμα καθόλου εύκολο.