Τι σημαίνει για τα νοικοκυριά και την οικονομία η “οριστική” ρύθμιση των οφειλών και η “δεύτερη ευκαιρία”

Νέες ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά χρέη

 

Με το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή επιχειρείται μια ουσιώσης μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύθηκε και διογκώθηκε την εποχή των μνημονίων και αποτελεί βαρίδι τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εμπνευστές του νέου νόμου, προτείνεται ένα σταθερο -και όχι περιστασιακό- πλαίσιο με χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομία και της κοινωνίας. Και αυτό γιατί, όπως λένε, είναι:

Ολιστικό, καθώς θεσπίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Επιχειρηματικά γόνιμο, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας, ενώ καταπολεμά το φαινόμενο των επιχειρήσεων «ζόμπι».

Κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καθώς ξεκαθαρίζει «η ήρα από το στάρι» – δηλαδή τους κρυμμένους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» – και λαμβάνεται μέριμνα για τις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Καινοτόμο, καθώς εισάγεται προληπτικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης του οφειλέτη ώστε να μην χρεοκοπήσει.

_-Εθνικά αναπτυξιακό, καθώς θεσπίζει ένα συνεκτικό και δυναμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής, προστατεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας. Απαλλάσσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το μόνιμο στίγμα της οικονομικής αποτυχίας, παρέχοντάς τους ουσιαστικά διέξοδο από μια οικονομική “φυλακή”, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας.

Ποιές είναι οι βασικές ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά χρέη

1ον.  Θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.η  προστασία της 1ης κατοικίας

2ον. Παρέχεται συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, καθώς θεσπίζεται εξωδικαστικός μηχανισμός με αποπληρωμή σε έως και 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο. Συνεπώς, ο οφειλέτης, εφόσον αποπληρώσει τα χρέη του σε έως 20 χρόνια, διασώζει ολόκληρη την περιουσία του (και όχι μόνο την 1η κατοικία του) και προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τον μισθό, τη σύνταξη, τα εισοδήματά του.

3ον. Παρέχεται κρατική επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για 5 χρόνια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη συνολική ρύθμιση χρεών και να διασώσουν ολόκληρη την περιουσία τους.

4ον. Προβλέπεται διαγραφή όλων των χρεών σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας ή μη βιώσιμου χρέους, με ταυτόχρονη παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή χρεών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή