Rafale: Τι σημαίνει για την άμυνα της Ελλάδας η απόκτηση τους. Το κυνήγι των F 35 – Πώς «ακυρώνεται» η τουρκική αεράμυνα με τους S-400 (Photos)

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να πέσουν οι υπογραφές Ελλάδας και Γαλλίας για να αποκτήσει η χώρα μας τα περίφημα μαχητικά 4ης+ γενιάς Rafale και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι με αυτές τις δύο αγορές η Ελλάδα θωρακίζεται για πολλά χρόνια, όσον αφορά στην από αέρος άμυνά της.

Η υπεροχή των Rafale

Όσον αφορά στα γαλλικά μαχητικά, συγκριτικά με τα F-16 που αποτελούν τα βασικά αεροσκάφη Ελλάδας και Τουρκίας σήμερα, το Rafale είναι πιο ταχύ και ευέλικτο, εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor που μπορούν να βρουν στόχο από απόσταση 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να χτυπήσει ταυτόχρονα 40 επίγειους στόχους που έχει «λοκάρει» από απόσταση 300 χιλιομέτρων. Από την άλλη, το F-16 -για το οποίο υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης σε τύπο «Viper»- υπερέχει σε μέγιστη ταχύτητα και ακτίνα δράσης και φυσικά είναι ένα δοκιμασμένο και αξιόμαχο μαχητικό.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τη Γαλλία

Σύμφωνα με ανάλυση του ΣΚΑΪ, η ελληνογαλλική συμφωνία φθάνει τα 1,8 δισεκ. ευρώ μόνο για την αγορά των Rafale. Επιπλέον 120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη τεσσάρων ετών, κι άλλα 300 εκατ. ευρώ για τον οπλισμό τους, που δεν είναι στο οικονομικό πακέτο. Πρόκειται για τους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor οι οποίοι θα δώσουν ασύμμετρο πλεονέκτημα στην Ελλάδα στο Αιγαίο και αφορούν το μεγαλύτερο ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε επαναπιστοποιήσεις, ή και αγορές νέων κομματιών από υπάρχοντα όπλα (Exocet, Scalp, MICA). Το συνολικό «πακέτο» ανέρχεται περίπου στα σε 2,2 δισεκ. ευρώ.

«Κυνήγι» για τα F-35

Όσον αφορά τα F-35 η Ελλάδα ζητά άμεσα έξι αεροσκάφη μέσα στο 2021, με τη διαθεσιμότητα να αποτελεί μεγάλο ερώτημα, ενώ συνολικά ενδιαφέρεται για την απόκτηση 18-24 αεροσκαφών F-35 με το πρόγραμμα να προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα κληθεί να απορροφήσει τεχνογνωσία για δύο τύπους αεροσκαφών με εντελώς νέα λογική (εκπαίδευση, διαφορετική φιλοσοφία, νέες υποδομές) και ταυτόχρονα έχει και την πρόκληση του εκσυγχρονισμού των F-16. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, η Ελλάδα επιδιώκει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία λόγω της άρσης των ευρωπαϊκών περιορισμών χρηματοδότησης εξαιτίας της COVID για να χρηματοδοτήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Ακύρωση» των S-400

Με την απόκτηση των δυο μαχητικών επιτυγχάνεται πλήρης κυριαρχία στον αέρα, και αδυναμία εντοπισμού και αναχαίτισης από τους Τούρκους, καθώς το F-35 είναι χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), ενώ και το Rafale έχει μειωμένο ίχνος συγκριτικά με το F-16 παρότι δικινητήριο. Έτσι επί του πρακτέου «ακυρώνεται» το τουρκικό δίκτυο αεράμυνας, καθώς τo ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 είναι σχεδιασμένο για αντιμετώπιση κυρίως συμβατικών μαχητικών, παρότι οι Ρώσοι λένε ότι μπορούν να εντοπίσουν και stealth. Επίσης, τα Rafale έχουν ήδη μακρά ιστορία αποστολών, είναι δοκιμασμένα σε συνθήκες μάχης και οι δυνατότητές τους είναι αποδεδειγμένες.

Υποστήριξη από τις επίγειες δυνάμεις 

Σημειώνεται ότι για τα πρώτα 18 αεροσκάφη Rafale που θα αποκτήσει αρχικά η Ελλάδα υπήρχαν και σχέδια για κάποια συστήματα αέρος – εδάφους, όπου οι δυνάμεις του πεζικού ουσιαστικά… κατευθύνουν με μεγάλη ακρίβεια σε στόχο εδάφους τον πύραυλο που εκτοξεύεται από το αεροπλάνο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό «κινηματογραφικό σύστημα» που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές, και όχι μόνο, δυνάμεις. Αλλά, αρχικά τουλάχιστον, θα δοθεί έμφαση σε αερομαχίες σε στρατηγική κρούση (Scalp) και αποστολές ναυτικής κρούσης. Τα Rafale θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή