Η ΕΚΤ «φρενάρει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και η Αθήνα προβληματίζεται – Κλειστά χαρτιά από τη Λαγκάρντ

Η ΕΚΤ «φρενάρει» την αγορά ομολόγων

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών κατά την πανδημία ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη από τους διεθνείς αναλυτές.

Οι πιέσεις από συγκεκριμένες πλευρές και κυρίως από τη Γερμανία οδήγησαν σε ένα συμβιβασμό, που όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ θα διαρκέσει τρείς μήνες και η ακολουθουμένη πολιτική θα επανεξετασθεί το Δεκέμβριο.

Η αύξηση του πληθωρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, προτάχθηκε ως επιχείρημα για να περικοπεί το έκτακτο πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ΕΚΤ, «θα συνεχιστούν οι καθαρές αγορές του PEPP, που έχει ένα συνολικό εύρος 1.850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι να κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας τελείωσε».

Μειώνονται στα 60 δις τον μήνα οι αγορές ομολόγων

Η ΕΚΤ αναμένεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές να μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων από 80 σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ  μηνιαίως, όπως έκανε το πρώτο διάστημα της πανδημίας για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο μετά και τις σημερινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ είναι αν θα υπάρξει το μεταβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022 ώστε να συνεχισθεί η ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών και να μην αναγκασθούν οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε βίαια διακοπή των προγραμμάτων στήριξης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Ο φόβος για αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Και αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης με ευάλωτες οικονομίες. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων για χώρες όπως η Ελλάδα, όταν μάλιστα τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ (Asset Purchase Program)” – την συμβατική ποσοτική χαλάρωση –  καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου κράτησε κλειστά τα χαρτιά της όταν ρωτήθηκε  αν η κεντρική τράπεζα προτίθεται να ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρηθεί η ευελιξία στις αγορές τίτλων, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και κατ’ εξαίρεση τα ομόλογά της περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών.

Η Λαγκάρντ κρατά κλειστά τα χαρτιά της

“Είναι πολύ νωρίς”, είπε η κ. Λαγκάρντ, “και δεν είναι χρήσιμο σε αυτό το στάδιο να συζητήσουμε μακροπρόθεσμα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP. Αυτό θα συζητηθεί επί μακρόν, θα γίνει τεχνική ανάλυση. Η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα. Είναι πολύ πρόωρο να το κάνουμε τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Φίλιπ Λέιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ,  σε συνέντευξη του στο Reuters, είχε αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

“Συνεπώς, είχε επισημάνει ο κ. Λέιν, θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ».

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσες ανάγκες νέου δανεισμού

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημείωναν με νόημα ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται να προσφύγει το επόμενο διάστημα σε δανεισμό, αφού υλοποιήθηκε εγκαίρως όλος ο προγραμματισμός για το σύνολο του έτους, ενώ και τα διαθέσιμα βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή