Τι σημαίνει η αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες. Ποιές οι συνέπειες για το δημόσιο χρέος της χώρας

Η Ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει σύντομα, παρά τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό

Με μία επιθετική κίνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στις 21 Ιουλίου σε μία αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,5%, βάζοντας τέλος στα αρνητικά επιτόκια, ύστερα από 11 χρόνια.

Μετά την αύξηση αυτή,  από τις 27 Ιουλίου,  το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, ενώ αυτό της οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%.

Οι συνέπειες για τους Έλληνες συναλλασόμενους

Ποιές συνέπειες θα έχει αυτή η απόφαση για την Ελλάδα και τους Έλληνες συναλλασόμενους;

  • Μία από τις άμεσες συνέπειες, θα είναι η άνοδος των επιτοκίων, κυρίως στα επιχειρηματικά, τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου.
  • Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, θα είναι σχεδόν μηδενική, καθώς αυτή προκαλείται ουσιαστικά με άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ πάνω από το 0,5%. Από το 0% (σήμερα) μέχρι το 0,5% οι όποιες αυξήσεις είναι οριακές ή μηδενικές, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τα επιτόκια στα δάνεια.
  • Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση στα σταθερά επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων ειδικά από το 2023, με τα κυμαινόμενα να κινούνται κατά 2,5 μονάδες χαμηλότερα λόγω ανταγωνισμού.
  • Οι δανειολήπτες θα δουν αυξήσεις στις δόσεις τους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών Euribor. Σύμφωνα με αναλυτές, το Euribor τριών μηνών δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 1,50% μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Σε ένα στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 2,75% (Euribor τριών μηνών + περιθώριο 2,75%) το ετήσιο κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 4% μέσα σε 12 μήνες.
  • Δημιουργείται κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων, λόγω αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων.

Επιβάρυνση στο ελληνικό δημόσιο χρέος

Από εκεί και πέρα,  ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, αναφερόμενη στο ελληνικό δημόσιο χρέος, σημειώνει ότι αυτό παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στην αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησής του και τη μεγέθυνσή του.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος δανεισμού, ενώ από την άλλη μειώνει την πραγματική αξία του χρέους. Αυτό ισχύει τόσο για το δημόσιο χρέος όσο και για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα εισήλθε στην κόκκινη περιοχή, καθώς μετατοπίζεται υψηλότερα για το 2022 σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Αυτό παρατηρείται και σε άλλες , όπως Μάλτα, Γαλλία και Ιταλία.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει σημαντική επίπτωση στις χρηματοδοτικές ανάγκες των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχει τρέξει η ΕΚΤ, η μεγαλύτερη επίπτωση, σχεδόν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ, προκύπτει από αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή