Tι σημαίνει η αύξηση τιμών των εισαγωγών στη Βιομηχανία

    Για νέα

    Τι μας λέει η ΕΛΣΤΑΤ: ο Νοέμβριος του 2019 έκλεισε με αύξηση των τιμών των  εισαγωγών στον κλάδο της βιομηχανίας, της τάξεως του 4 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Eνώ το 2018 η αύξηση των τιμών υπολογίζεται σε 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

    Τι σημαίνει αυτό; Η αύξηση του κόστους των εισαγωγών στην βιομηχανία, σημαίνει αύξηση  του κόστους παραγωγής των εγχώριων προϊόντων.  Σε μια περίοδο όπου η Ελληνική οικονομία είναι  ακόμα υπό διαμόρφωση, μια αύξηση σε χρήσιμες πρώτες ύλες, ενέργεια και εξοπλισμό που σχετίζονται με τον κλάδο της Βιομηχανίας, θα καταστήσει τα προϊόντα των επιχειρηματιών ακριβότερα. Η αύξηση του κόστους “θα περάσει” έτσι και στον εγχώριο καταναλωτή αλλά επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Βιομηχανικών  προϊόντων στις εξαγωγές. Επιπλέον, αυτό θα αυξήσει και το κόστος ορισμένων πρώτων υλών που εισάγονται  για επεξεργασία και εξαγωγή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία: Tο έτος 2019 σε σχέση με το έτος 2018 , σημειώθηκε άνοδος κυρίως στην τιμή εισαγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στα μεταλλικά προϊόντα.

    Ο κυριότερος λόγος αυτής της αύξησης: H Προέλευση αυτής της αύξησης προέρχεται κυρίως  από χώρες εκτός Ε.Ε  -από τις οποίες εισάγουμε βιομηχανικές ύλες και ενέργεια- που δείχνει τις συνέπειες  του εμπορικού πολέμου, των εμπάργκο και των θερμών πολεμικών μετώπων.

    Η επενδυτική και αναπτυξιακή στρατηγική: Πρέπει εκτός από τομείς αύξησης των εξαγωγών, να κατευθύνεται και προς τομείς στους οποίος υπάρχει περιθώριο υποκατάστασης εισαγωγών. Εμπόδιο βέβαια αποτελεί το γεγονός πως ακόμη δεν έχει πραγματωθεί η στροφή σε ένα δυναμικό  παραγωγικό μοντέλο, ώστε να μπορέσουν να υποκατασταθούν οι εισαγωγές. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί ευκολότερα στους τομείς  των αγροτικών προϊόντων και των  υπηρεσιών, αλλά τα κίνητρα, η σταθερότητα και το νέο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση και στην Βιομηχανία.

    Ίσως το αυξημένο κόστος εισαγωγής να στρέψει τους Βιομήχανους σε ιδέες και καινοτομίες, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν  από αλλού το κόστος, π.χ αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού με σύγχρονο υψηλής τεχνολογίας, μια και αυτό το κόστος εισαγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ελάχιστα.

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή