Τι σημαίνει η δήλωση Ρέγκλινγκ για τα πλεονάσματα και γιατί στο Μαξίμου λένε ότι “ολα πάνε όπως επιθυμούμε”

Αναλυτές θεωρούν ότι η δήλωση Ρέγκλινγκ για τα πλεονάσματα κινείται στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που προφανώς έχει συζητηθεί στο παρασκήνιο με τη νέα κυβέρνηση.

Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ (στο πλαίσιο του Eurogroup) ότι το 2020 μπορεί να γίνει συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021 “εφ όσον η Ελλάδα επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους και ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού” κρίνεται από τους αναλυτές ότι δικαιώνει τη στρατηγική Μητσοτάκη.

Η πρόθεση Μητσοτάκη να επιδιώξει επισήμως μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 έχει αποτυπωθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις του από την εποχή που ακόμα βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση – και πρόσφατα με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο στη ΔΕΘ.

  • Όσοι γνωρίζουν πως κινούνται τα νήματα στους Θεσμούς και στους αξιωματούχους των Βρυξελλών, θεωρούν ότι η δήλωση Ρέγκλινγκ κινείται στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που προφανώς έχει συζητηθεί στο παρασκήνιο με τη νέα κυβέρνηση.

“Πρόκειται για ένα προγραμματισμό, λένε, με συγκεκριμένους στόχους και αυστηρά κοστολογημένες κινήσεις, που έχει συζητηθεί στους κόλπους των εταίρων μας με σκοπό :

  • Η Αθήνα να το θέσει την κατάλληλη στιγμή και
  • Οι Θεσμοί να το αποδεχτούν θετικά, όταν το θέμα τεθεί επίσημα

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης – τους οποίους επικαλέστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων – έρχονται κατά βάση με τις μεταρρυθμίσεις. Και στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση τόσο σε δημόσιες δηλώσεις του όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές του με τους ηγέτες της ΕΕ και αξιωματούχους των Θεσμών.

Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις στο Eurogroup

Στο Eurogroup, δεν έλειψαν οι ενθαρρυντικές δηλώσεις: Τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο Μπενουά Κερέ, πρόσωπο κλειδί στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαιρέτισαν τις προθέσεις και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων όσο και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αναφέρει ότι: «Οι στόχοι στην Ελλάδα για πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερβολικοί στο 3,5%, πρέπει να επανεξεταστούν».

  • “Όλα πάνε όπως επιθυμούμε” αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι. “Κι όλα αυτά, χωρίς να έχουμε θέσει επίσημα το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων”

Βέβαια το θέμα έχει τεθεί “εκεί που πρέπει” ανεπισήμως. Αλλά στις δημόσιες θέσεις του ο πρωθυπουργός προτιμά να δηλώνει ότι η κυβέρνηση αντί να “επαιτεί”,δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να “απαιτεί” από τους Θεσμούς.

Με αυτό το πρίσμα θα πρέπει να γίνεται στο εξής η ανάγνωση δηλώσεων, όπως αυτή του Κλάους Ρέγκλινγκ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή