Θοδωρής Καλούδης

Τι σημαίνει η “έφοδος” της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

H “έφοδος” της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 4 Συστημικές Τράπεζες, στην Τράπεζα Αττικής και την Ένωση Τραπεζών – που αφορά κυρίως στο ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών στις χρεώσεις των τραπεζικών καρτών – αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Συμβαίνει επί των ημερών μιας “φιλελεύθερης” κυβέρνησης, που ομνύει στην οικονομία της αγοράς – η οποία, ωστόσο, δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τους κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό και επιμένει να δηλώνει ότι λειτουργεί προς το συμφέρον του υγιούς ανταγωνισμού και των πολιτών.

Να θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει στο Μέγαρο
Μαξίμου τους διοικητές των τραπεζών και είχε ζητήσει να μειώσουν τις χρεώσεις που
επέβαλαν με ομοιόμορφο τρόπο, γεγονός που παραπέμπει σε εναρμονισμένες πρακτικές.«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις αυξήσεις των χρεώσεων που έχετε αναγγείλει, είναι εξαιρετικά αρνητικό» είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών. Ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις»

Αν θα θέλαμε να “σταθμίσουμε” την ενέργεια της κυβέρνησης να παρακινήσει την Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού σε μια “σκληρή” παρέμβαση που ενόχλησε τους τραπεζίτες και ορισμένους άλλους συντηρητικούς κύκλους της αγοράς, θα πρέπει να συνοψίσουμε στα εξής:

Το πρόβλημα της αυθαίρετης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι παλαιό και φούντωσε στην εποχή του… “πλούτου”. Οι διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών λειτούργησαν πολλές φορές ανεξέλεγκτα, επιδιώκοντας να φουσκώσουν τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων τους με εύκολα κέρδη, με κινήσεις που αποκάλυπταν, πέραν των άλλων και επαγγελματική ιδιοτέλεια, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Η κρίση μας προσγείωσε όλους απότομα και, βέβαια, γκρέμισε το οικοδόμημα των τραπεζών που στηρίχτηκε στο φούσκωμα της ζήτησης με αέρα κοπανιστό. Πολύ απλά: οι τράπεζες δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους! Τα “κόκκινα δάνεια” της κρίσης αποτελούν την τιμωρία για όσους δεν προέβλεψαν όπως είχαν ευθύνη να το πράξουν. Αλλά και βραχνάς για όλους μας που καλούμεθα να ξαναδούμε το όνειρο της αφθονίας ως εφιάλτη.

Η κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημαίνει πως ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες στην αγορά. Να σταματήσουν τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των ανταγωνιστών σε βάρος των πολιτών.

Ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ανεξέλεγκτα κέρδη στην πλάτη του καμπούρη. Και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει επιστροφή στα “πάρτι”…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ