Τι σημαίνουν οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία. Πόσο επιζήμιες είναι για το καθεστώς του Πούτιν

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η ΕΕ δήλωσαν  ότι θα εμποδίσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας από το να χρησιμοποιήσει το ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων απόθεμα των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν παράλληλα με τα σχέδια περί αποκοπής-αποκλεισμού-έξωσης ορισμένων ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT μέσω του οποίου επικοινωνούν οι τράπεζες διεκπεραιώνοντας διασυνοριακές συναλλαγές.

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις της Δύσης

Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να θέσουν εμπόδια στην ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμψει τις εκτεταμένες κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. «Είναι μια άμεση προσπάθεια να χτυπηθεί η ικανότητα της Ρωσίας να ξεπεράσει τις κυρώσεις, γιατί ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπερνούσε τις κυρώσεις βασίζεται στα αποθέματά της», δηλώνει στους Financial Times ο Ντάνιελ Γκλέιζερ, άλλοτε υψηλόβαθμό στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Όσο λιγότερο έλεγχο έχουν πάνω στα αποθέματά τους ή όσο λιγότερα μπορούν να κάνουν με τα αποθέματά τους, τόσο πιο ευάλωτοι καθίστανται στην πίεση», προσθέτει ο ίδιος.

Πόσο επιζήμιες είναι για τη Ρωσία οι κυρώσεις

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομικής της δύναμης και οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την ικανότητά της να αξιοποιήσει αυτό το απόθεμα. Ενώ η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματά της σε δολάριο, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του αποθέματός της σε συνάλλαγμα διατηρείται στο εξωτερικό, σε: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ιαπωνία.

Εάν δεν μπορεί να πουλήσει μεγάλα τμήματα των ξένων περιουσιακών στοιχείων της, η Ρωσία θα δυσκολευτεί παράλληλα να υπερασπιστεί και το νόμισμά της.

Η Ελίνα Ριμπάκοβα, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance, υποστηρίζει, με δηλώσεις της στους Financial Times, ότι η επιβολή κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραπεζικό πανικό και μαζικές αναλήψεις (bank runs). Οι Ρώσοι έχουν ήδη σπεύσει να σηκώσουν χρήματα από τις τράπεζες εν μέσω φόβων ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα μπλοκάρει.

Το ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων πλεόνασμα-ρεκόρ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, που συγκεντρώθηκε με βάση τις σημαντικές εξαγωγές ρωσικής ενέργειας, θα προσφέρει κάποια προστασία. Η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει μεγάλα ποσά συναλλάγματος μέσω των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται να στηρίξει την οικονομία και να βοηθήσει στην πληρωμή των εισαγωγών. Και η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει από την πλευρά της στείλει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους εγχώριους δανειστές προσφέροντάς τους ρευστότητα σε ρούβλια.

Πως μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία

Εάν αντιμετωπίσει προβλήματα πρόσβασης στα συναλλαγματικά της αποθέματα, τότε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μείνει με μόνο δύο επιλογές: την αύξηση των επιτοκίων και την επιβολή capital controls.

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα, όπου διατηρεί πάνω από το 14% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η Κίνα θα θελήσει να ανταποκριθεί, παρέχοντας βοήθεια. Οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούσαν, από την πλευρά τους, να φοβούνται μήπως βρεθούν και εκείνες εν συνεχεία στο στόχαστρο κυρώσεων που θα περιόριζαν την πρόσβασή τους σε δολάρια και ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε, επίσης, να προσπαθήσει να πουλήσει ένα κομμάτι των 2.299 τόνων χρυσού, που αποτελούν και το πέμπτο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο, σε φιλικές προς εκείνη κυβερνήσεις. Αυτός ο χρυσός διατηρείται σε τοποθεσίες στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο ο Σεργκέι Γκούριεφ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, δηλώνει στους Financial Times ότι και η πώληση αυτών των αποθεμάτων θα ήταν επίσης δύσκολη: «Όποιος λέει ότι θα είναι εύκολο να πουλήσει χρυσό ή Γιουάν πρέπει να αστειεύεται – οι κινεζικές κρατικές τράπεζες ήδη μπλοκάρουν ήδη τη χρηματοδότηση των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου. Η Κίνα φοβάται και δικαίως τις κυρώσεις».

  • Με πληροφορίες από τους Financial Times 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή