Τι σημαίνει η νέα φορολογική πολιτική της ΕΕ – Στα σκαριά φόροι προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

 Νέα φορολογική πολιτική ετοιμάζει η Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί από τα κράτη-μέλη μέχρι το 2024. Πυλώνας των νέων μεταρρυθμίσεων θα είναι το  δίπτυχο «δικαιοσύνη και απλούστευση». Σκοπός είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλούστευση των διαδικασιών, η διευκόλυνση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Στο πλαίσιο  ενσωμάτωσης της αειφορίας: Στα σκαριά βρίσκονται “πράσινοι” φόροι προς τις επιχειρήσεις που δεν συμβαδίζουν με περιβαλλοντικές πρακτικές. Να υπενθυμίσουμε ότι η ιδέα αυτή έχει ήδη πέσει στο τραπέζι για την κάλυψη του κόστους του Ταμείου Ανασυγκρότησης τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, ο οποίος επεκτείνει το σκεπτικό της Κομισιόν λέγοντας πως πρέπει οι φόροι αυτοί να ενσωματωθούν και στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές.

Η φορολογική πολιτική της ΕΕ: H Ένωση τα τελευταία έτη δίνει προτεραιότητα στην θέσπιση έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ, παρά άμεσων διότι οι τελευταίοι υπόκεινται κυρίως στην δικαιοδοσία του κάθε κράτους μέλους. Η δικαιοσύνη και η απλούστευση των διαδικασιών είναι κάτι το οποίο εδώ και χρόνια αναμέναμε τόσο σε κρατικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συγκυρία: Kαθοριστικός μέχρι τώρα ήταν ο ρόλος της Μ.Βρετανίας στην ΕΕ η οποία “κράταγε” αντίβαρο στην Γερμανία και στους λεπτομερείς κανονισμούς που έθετε στις μεταξύ μας οικονομικές συμφωνίες. Η νέα φορολογική πολιτική περί απλούστευσης διαδικασιών  θα διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις των κρατών και αποτελεί το νέο αντίβαρο στην λάτρη της γραφειοκρατίας- Γερμανία.

Τι ενδέχεται να δούμε στο μέλλον: Eκτός από τους “πράσινους” φόρους είναι πολύ πιθανό στο μέλλον λόγω της συγκυρίας του κοροναϊού να δούμε φόρους που να σχετίζονται με την δημόσια υγεία. Προϊόντα τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για την δημόσια υγεία, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με  μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές. Από εδώ και στο εξής, οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ θα έχουν ως πυλώνα την θωράκιση του κοινωνικού συνόλου  και  την προστασία της υγείας.

Συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες: Σημαντικό είναι επίσης ότι η Κομισιόν εξετάζει συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα της φορολογίας. Αυτό θα ευνοήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες μιας και τα επόμενα δυο έτη αναμένουμε ότι  θα έχουν λιγότερες εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις και θα βοηθήσει την ΕΕ να καταπολεμήσει φορολογικές απάτες.

Καμία δημοσίευση για προβολή