Που υπερτερούμε, που υστερούμε στο Αιγαίο και την αν. Μεσόγειο – Τι κατάλαβε το υπουργείο Άμυνας από την κρίση . Οι συμμαχίες της Αθήνας και οι κινήσεις του Ερντογάν

η κυβέρνηση αποτιμά τα συμπεράσματα από το θέατρο των επιχειρήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

 Τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν αναμένει η Αθήνα, με βασική στρατηγική να αποφύγει να χρεωθεί η χώρα μας τυχόν ναυάγιο των διερευνητικών επαφών.Την ίδια ώρα, αποτιμά τα συμπεράσματα από την πρόσφατη κρίση στο θέατρο των επιχειρήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

  • Τα μηνύματα που στέλνει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα είναι άκρως αντιφατικά, με τελευταίο, το άνοιγμα της παραλιακής οδού των Βαρωσίων, κατά παράβαση ψηφισμάτων του ΟΗΕ, το οποίο αποτελεί πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Λευκωσία και για την Αθήνα, η οποία ωστόσο, δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφουν μία προς μία τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν από την κρίση του Αυγούστου έως σήμερα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει πολλαπλά νέα μέτωπα, από τα Βαρώσια, μέχρι  την υποστήριξη των Αζέρων στον πόλεμο με τους Αρμενίους για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ,  την ανάπτυξη S-400 και τις  επικείμενες βολές στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα συμπεράσματα της πρόσφατης κρίσης

Από την έναρξη της θερμής περιόδου στα ελληνοτουρκικά τον Αύγουστο, η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να μετρήσει μία σειρά από κρίσιμους παράγοντες και να καταλήξει σε εξίσου χρήσιμα συμπεράσματα, κυρίως για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ένόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα ευχάριστα συμπεράσματα, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της ΚυριακήςΒασίλης Νέδος), το γεγονός ότι το υποβρύχιο τύπου 214 «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) κατόρθωσε να παραμείνει για 34 συνεχόμενες ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτελώντας στο ακέραιο την αποστολή του.

  • Η δράση του «Παπανικολή» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υποβρύχια του Στόλου και τη βοήθεια ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου πρακτικά έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Στόλος κατάφερε, επίσης, να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίσει την Ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς εκμεταλλεύθηκε τη γεωγραφία (γραμμή Ανατολική Κρήτη – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος).

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης οι Τούρκοι πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να μεταφέρουν δυνάμεις από το ένα θέατρο επιχειρήσεων στο άλλο.

Υπεροχή της Τουρκίας στα εναέρια ραντάρ – της Ελλάδας στους πιλότους

Εξήχθησαν, ωστόσο, και συμπεράσματα τα οποία αξιολογούνται εμβριθώς από το ΓΕΕΘΑ και τα συναρμόδια επιτελεία, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, σχετικά με το επίκεντρο της κρίσης που ήταν η Ανατολική Μεσόγειος.

Το πλέον ανησυχητικό αφορά την πολύ ισχυρή παρουσία της Τουρκίας με εναέρια μέσα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είχαν τη δυνατότητα να δίνουν στην Αγκυρα εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων στο Αιγαίο και την της Ανατολική Μεσόγειο επί 24ώρου βάσεως.

Με ιπτάμενα ραντάρ τύπου CN-235, ATR-72, το E-7T Wedgetail (Boeing) της τουρκικής αεροπορίας, αλλά και τα μη επανδρομένα αεροσκάφη (Unmanned Aerial System –UAV), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, διαρκή και άμεση αντίληψη της κατάστασης σε όλη την περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου.

  • Ωστόσο η υπεροχή αυτή “έσπασε” όταν αεροσκάφη  F-16 Block 52 Advanced της 336 Μοίρας «Όλυμπος» πέταξαν στην Κύπρο (από την Κρήτη) χωρίς να γίνουν αντιληπτά και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Πάφου προκειμένου να πάρουν μέρος στην κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας-Ιταλίας. Οι έλληνες πιλότοι – πέραν της ανωτερότητάς τους στις “αερομαχίες” – έσπασαν πολλές φορές τα νεύρα της προηγμένης Τουρκικής αεράμυνας, εκτελώντας ευαίσθητες αποστολές εκεί που η Άγκυρα … δεν μπορούσε να φανταστεί!

Τα διδάγματα για την Αθήνα αυξάνονται, καθώς φαίνεται πόσο σημαντική είναι η χρήση και τουρκικής κατασκευής UAV με φόρτο οπλισμού που χρησιμοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τις τελευταίες ημέρες.

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμμαχίες της Ελλάδας

Αυτή η εμπειρία κρίσης διαρκείας οδήγησε και σε ορισμένα ακόμα συμπεράσματα σε διπλωματικό επίπεδο, σχετικά με την αξία των πολλαπλών “σχημάτων συνεργασίας” που έχει αναπτύξει η Αθήνα.

  • Σταδιακά καλλιεργείται ένα κλίμα κατανόησης, συνεργασίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις συμμαχίας, με τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.
  • Η συνεργασία με τη Γαλλία εξελίσσεται σε άξονα εντός της Ε.Ε., με κοινό παρονομαστή την αντίληψη ότι η Τουρκία θέτει σε δοκιμασία τη σταθερότητα στην περιοχή.
  • Οι σχέσεις με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία ιδιαίτερα, αναμένεται τους επόμενους μήνες να αποκτήσουν ακόμη ισχυρότερη δυναμική, η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο τον κρίσιμο τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την οικονομία.

Προφανώς οι συνεννοήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα υπό την απόλυτη έγκριση των Αμερικανών, που παρότι επιθυμούν αυτού του τύπου την ολοένα και στενότερη συνεργασία, εξακολουθούν να προσπαθούν να διατηρήσουν την Τουρκία σε τροχιά πρόσδεσης με τη Δύση.

Προβλήματα όπως οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ουάσιγκτον, καθώς τροφοδοτούν και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα η περίπτωση των S-400 τους οποίους προφανέστατα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βγάλει από τις αποθήκες (αυτή την εβδομάδα θα κάνουν βολές στη Μαύρη Θάλασσα), μπορεί να αποτελέσουν ζήτημα έντονου εσωτερικού ντιμπέιτ στις ΗΠΑ.

Κυρίως, όμως, αναζητούνται ισορροπίες, προκειμένου οι εκλογές και η περίοδος που θα ακολουθήσει αμέσως μετά στο εσωτερικό των ΗΠΑ, να μην αποτελέσουν ευκαιρία για παρατεταμένη κρίση στην περιοχή.

Θεωρητικά, βέβαια, η Ουάσιγκτον έχει, μεταξύ άλλων, «δώσει τα κλειδιά» της επίβλεψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο Βερολίνο, ωστόσο, όπως προκύπτει ξεκάθαρα τις τελευταίες εβδομάδες, η Αγκυρα μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα σε πρόκληση κρίσης και διάλογο με αρκετή ευκολία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή