Τι σύμβαίνει με τα F-22; – Γιατί ξαναέρχονται στο προσκήνιο και ποιος ο ρόλος της πώλησης F-35 στα ΗΑΕ

Πριν από μερικούς μήνες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να πουλήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το περίφημο F-35, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον σε αναλυτές που ασχολούνται με την Μέση Ανατολή.

Μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση πώλησης, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο Ισραήλ, το οποίο αποτελεί προνομιακό συνομιλητή των ΗΠΑ σε ζητήματα εξοπλισμών και ασφαλείας στην περιοχή και οι αρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ δεν ήταν θετικές.

Αλλαγή στάσης

Η αλήθεια είναι ότι η ένταξη του F-35 στις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες, καθώς το stealth μαχητικό θεωρείται ως το κορυφαίο οπλικό σύστημα που υπάρχει σήμερα, με δυνατότητες που δεν διαθέτουν ανταγωνιστικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια στροφή της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ φέρεται να δήλωσε για τα ΗΑΕ και τα F-35, ότι «δεν αμφιβάλλω ότι αν το θέλουν και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν, θα το αποκτήσουν».

Στόχος το F-22

Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η αλλαγή στάσης του Ισραήλ υποκρύπτει έναν όχι και τόσο κρυφό πόθο του Τελ Αβίβ: την απόκτηση του αεροσκάφους που μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν και κανείς άλλος δεν μπορεί να αποκτήσει, του διαβόητου F-22 Raptor.

Το F-22 κατά πολλούς είναι σήμερα το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που υπάρχει στον πλανήτη, παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του πριν από 23 χρόνια και ότι η παραγωγή του έχει σταματήσει από το 2011 μετά από την κατασκευή μόλις 195 αεροσκαφών.

Απαγόρευση εξαγωγής

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του F-22 είναι ότι απαγορεύεται διά νόμου η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες, καθώς το Κογκρέσο θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορεί να προστατευθεί ο απόρρητος χαρακτήρας των πολλών τεχνολογικών καινοτομιών του αεροσκάφους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ισραηλινές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Haaretz», το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απαγόρευση πώλησης F-22 στην ισραηλινή Αεροπορία, ώστε να διατηρηθεί η ποιοτική υπεροπλία της στην περιοχή.

Αν και για την ώρα το Κογκρέσο αρνείται να άρει την απαγόρευση, υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που κάνουν μια τέτοια συμφωνία σχεδόν απαγορευτική, ακόμα και αν δωθεί «πράσινο φως» για την πώληση του F-22 στο Ισραήλ.

Λογιστικός «εφιάλτης»

Όπως προαναφέρθηκε, η παραγωγή των F-22 έχει σταματήσει από το 2011 και η επανέναρξή της θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικό λογιστικό εφιάλτη, όχι μόνο για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά και για την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, η οποία θα πρέπει να αρχίσει από το μηδέν.

Επίσης, ο νόμος επιτρέπει την πώληση τροποποιημένων εκδόσεων του F-22 (υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις), ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι το Ισραήλ θα δεχόταν κάτι τέτοιο, τη στιγμή που έχει ήδη αποκτήσει τα δικά του F-35. Ίδομεν…

Πληροφορίες: National Interest

Οργισμένες αντιδράσεις και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τα καμώματα Τραμπ: «Είναι τρέλα αυτά που λέγονται»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή