Τι συνέπειες θα είχε ένα  δεύτερο Lockdown;

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

     Η  ενδεχόμενη επιβολή ενός δεύτερου lockdown θα μείωνε το ΑΕΠ μέχρι 3%,  σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρα. Το τελευταίο διάστημα, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων έχει δημιουργήσει ανησυχίες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το σενάριο για ένα δεύτερο lockdown. Είδαμε την εφαρμογή νέων μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού όπως η υποχρεωτική τηλεργασία και το κλείσιμο  mini market τα μεσάνυχτα.  Η Κυβέρνηση βάζει την θωράκιση της δημόσιας υγείας πάνω από όλα, ακόμη και από την οικονομία.

    Για την πραγματική οικονομία: Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown θα ήταν καταστροφικό. Αν γίνει σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στην Αττική όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, οι συνέπειες θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο ΑΕΠ καθώς είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

    Ο αντίκτυπος στο ταμείο ανάκαμψης: Πέρα από τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα και στην εκταμίευση των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης, καθώς οι θεσμοί θα ανησυχούσαν για τις επιπλέον συνέπειες. Για αυτό τον λόγο πρώτα θα εξαντλήσουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και νέα μέτρα. Θα μπορούσαμε μάλιστα να υιοθετήσουμε και λύσεις άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως για πχ της Γαλλίας όπου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού σε εξωτερικό χώρο και τα μαγαζιά της εστίασης κλείνουν 10 το βράδυ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος με σκληρά μέτρα -λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων- είναι η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ισραήλ  επίσης εφαρμόζει μέτρα περιορισμού, μάλιστα για τρείς εβδομάδες κλείνουν  όλοι οι χώροι εργασίας και οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται απαραίτητες, ουσιαστικά  εκεί εφαρμόζεται ήδη μια δεύτερη απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Η BlackRock την ίδια ώρα  βλέπει: Πως το σοκ του κοροναϊού θα αποχωρήσει αρχές το 2022 δηλαδή  τότε η οικονομία του πλανήτη θα επανέλθει. Να υπενθυμίσουμε ότι  αρχικά οι αναλυτές έκαναν λόγο για επαναφορά της ανάπτυξης τα μέσα του 2021 όμως οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν λόγω του δεύτερου κύματος του ιού.

    Η δυσκολία της τρέχουσας κατάστασης: To γεγονός ότι η πανδημία είναι ένα σοκ είναι σίγουρο. Δηλαδή αντιμετωπίζεται σαν κάτι παροδικό από το οποίο η επαναφορά θα είναι γρήγορη. Ωστόσο, το πρόβλημα που δημιουργείται στο πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε σχετίζεται με την ανομοιομορφία της ύφεσης από περιοχή σε περιοχή της χώρας. Καθώς τα μέρη  που έχουν υποστεί τοπικό lockdown έρχονται αντιμέτωπα με επιπλέον συνέπειες κάτι το οποίο ανοίγει την ψαλίδα της ύφεσης μεταξύ των περιοχών και καθιστά δυσκολότερη την προσπάθεια συνολικής ανάτασης της οικονομίας.

     

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή