Τι συζήτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη. Ενεργειακή συνεργασία και πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ΕΕ

Μητσοτάκης - Ντράγκι επιμένουν στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο, διήρκεσε δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εστίασαν στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας και Ρώμης, καθώς ο χειμώνας που έρχεται είναι βέβαιο ότι θα έχει δυσκολίες στο ενεργειακό σκέλος, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία να κλείσει περαιτέρω τη στρόφιγγα.

  • Στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης είναι εδώ και καιρό η συνεργασία με την Ιταλία –και δευτερευόντως με τη Βουλγαρία– για αποθήκευση φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα ενόψει του χειμώνα.

Ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Πριν από περίπου τρεις μήνες, μάλιστα, η Κομισιόν είχε δώσει οδηγία προς όλα τα κράτη-μέλη πως είναι υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν ότι οι δεξαμενές υπόγειας αποθήκευσης αερίου που διαθέτουν θα έχουν πληρωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου 2022.

Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν διαθέτει αποθήκες φυσικού αερίου και ως εκ τούτου πρέπει να κάνει συμφωνίες με χώρες που διαθέτουν, όπως η Ιταλία, κάτι που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητήθηκε κατά το χθεσινό τετ α τετ Ντράγκι – Μητσοτάκη.

Επίσης, εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Συζητήθηκε επίσης η εισήγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.

  • Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε επίσης ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, επισημάνθηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε περιφερειακά σχήματα όπως το MED9 και πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή σύνοδος του Νότου, και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή