Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό: Όλα τα σενάρια – Τα συν και τα πλην για την αναπροσαρμογή του – Το «κλειδί» της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

Εργαζόμαστε  181 από τις 365 ημέρες του χρόνου  για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό; Μια δύσκολη εξίσωση, για δυνατούς λύτες, καλούνται να φέρουν σε πέρας το επόμενο διάστημα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας που θα έχει επιπτώσεις στη ζωή χιλιάδων εργαζομένων αλλά και συνολικά στην οικονομία, η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά το ισχυρότατο πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Η εξίσωση αφορά  την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να μελετούν όλες τις παραμέτρους ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που κάθε άλλο παρά εύκολες είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας θα έβλεπε με «θετικό μάτι» μια αναπροσαρμογή στον κατώτατο μισθό που σήμερα βρίσκεται στα 650 ευρώ. Από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν διαφωνεί επί της αρχής, εκτιμά ότι μια αύξηση του μισθολογικού κόστους την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις προσπαθούν να «σηκώσουν κεφάλι» μπορεί να δημιουργήσει  επιπλέον προβλήματα με δυσάρεστες συνέπειες.

Τι δείχνει η μελέτη της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΣΕ από την πλευρά της εκτιμά, μετά από μελέτη, ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί στα 751 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή να αυξηθεί κατά 15,5% σε σχέση με σήμερα και τον επόμενο χρόνο να αυξηθεί περαιτέρω στα 809 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 7,7%. Συνολικά δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022 να υπάρξει αύξηση κατά περίπου 24,5%.

Το υπουργείο Οικονομικών στις δικές του εκτιμήσεις αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού αφού η οικονομία υποχώρησε κατά 8,2% το 2020 και παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη 3,6% το 2021. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ο φόβος ότι από τη στιγμή που θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, κάποιες από αυτές δεν θα αντέξουν το κόστος που προήλθε από την πανδημία, και το «λουκέτο» θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές και η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του θεωρεί ότι οι πολλοί εργαζόμενοι για μεγάλο διάστημα ζούσαν με την κρατική στήριξη των 534 ευρώ μηνιαίως και παράλληλα πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν «αν αύριο με το πλήρες άνοιγμα της αγοράς θα έχουν δουλειά». Πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, σχολίαζε καλά ενημερωμένη πηγή του υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα σημείωνε με νόημα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί και για νέα μείωση κατά τρείς μονάδες από τις αρχές του 2022.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ωφελεί φυσικά και τους εργαζομένους και γι’ αυτό το λόγο ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα των 650 ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021 και στη συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία να ληφθούν αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του.

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος  μισθός αυξήθηκε κατά 10,9% και έφθασε τα 650 ευρώ τον Φεβρουάριο 2019, μετά από απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τα 586 ευρώ που ήταν μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Φεβρουαρίου 2012. Μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή