Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό-Τι εισηγούνται οι κοινωνικοί εταίροι – Στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική πρόταση Χατζηδάκη

Nέες ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές από τον ΕΦΚΑ

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου για το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη στα χέρια του το τελικό Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης που έχει συντάξει το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων, για να καταλήξει στην τελική επιλογή η οποία θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και μετά την έγκρισή της θα υπάρξει η απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Κατώτατο μισθό στα 751 προτείνει η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους φορείς προτείνουν ο κατώτατος μισθός να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα των 650 ευρώ μικτά ενώ κάποιοι προτείνουν μικρή αύξηση έως και 4%, δηλαδή να φθάσει στα 676 ευρώ. Μόνον η ΓΣΕΕ έχει προτείνει την  αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ( δηλαδή αύξηση κατά 15,4%).

Η αβεβαιότητα “παγώνει” τις εισηγήσεις για αύξηση

Η πλειιοψηφία των φορέων θεωρεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία, που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των μέτρων στήριξης, δεν θα ήταν σκόπιμο να αναπροσαρμοσθεί ο κατώτατος μισθός και να επωμισθούν οι επιχειρήσεις ένα επιπλέον μισθολογικό κόστος.

Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες φωνές που στηρίζονται στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τόσο το τρέχον έτος όσο και το 2022 και προτείνουν να υπάρξει αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, αφού αυτή φαίνεται ότι είναι η τάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρά την πανδημία.

Το ΚΕΠΕ θεωρεί ότι εφόσον αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία και αυτή καταγράψει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κατώτατου μισθού το επόμενο διάστημα.

ΣΕΒ: Σύνδεση μισθού και εισφορών

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κρίνει ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας. Η όποια αύξηση του συνόλου των αποδοχών από εργασία θα πρέπει να γίνει με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών -όχι αυτών που προορίζονται για συντάξεις- αναφέρει ο ΣΕΒ. Ίδια θέση έχει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θεωρεί, από την πλευρά του, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού αυτή την περίοδο και ζητεί να καθορισθούν κοινά αποδεκτά κριτήρια για την αναπροσαρμογή του στο μέλλον.

Η ΓΣΕΕ, όπως προαναφέραμε ζητεί να υπάρξει σημαντική αύξηση ενώ  η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα και για τυχόν αναπροσαρμογή να υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων. Με τη θέση αυτή συντάσσεται και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη με στόχο να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή